Translate

Saturday 18 July 2015

LIFE NAT/CY/000247 “Improving the conservation status of fauna species in Cyprus: from microhabitat restoration to landscape connectivity (ICOSTACY)”



ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1416
ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Εφαρμογή του Προγράμματος «Έλεγχος των ξενικών εισβλητικών ειδών και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση της χελώνας του γλυκού νερού Trachemys scripta στα πλαίσια της δράσης C7.2 του προγράμματος 
LIFE NAT/CY/000247 “Improving the conservation status of fauna species in Cyprus: from microhabitat restoration to landscape connectivity (ICOSTACY)”
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ο βασικός στόχος της παρούσας σύμβασης είναι η συλλογή από τα φυσικά οικοσυστήματα της Κύπρου του ξενικού-εισβλητικού είδους Trachemys scripta.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Τόπος εκτέλεσης του Αντικειμένου της Σύμβασης

Οι συλλογές θα εστιάζονται κατά προτεραιότητα στις περιοχές των έργων της δράσης C1 του προγράμματος LIFE ICOTACY(Σκούλλι, Άλυκο-Κοτσιάτη και περιοχή Παραλιμνίου), ώστε να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση νέων πληθυσμών του Trachemys scripta στις νέες περιοχές, αλλά και σε άλλες περιοχές ενδια-φέροντος όπως η Πόλη Χρυσοχούς και ο ποταμός Πεδιαίος.

Πρωτόκολλο συλλογής του Trachemys scripta

Για τη συλλογή θα χρησιμοποιηθούν ειδικά δίχτυα, ο τρόπος χρήσης των οποίων θα δειχθεί στον Ανάδοχο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Τα άτομα που θα συλλέγονται θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα υποδειχθεί στον Ανάδοχο από τους Συνεργαζόμενους Φορείς του έργου.

Παράλληλα με το T. scripta θα συλλαμβάνονται και άτομα του Mauremys rivulata και ως εκ τούτου θα γίνει και καταγραφή στοιχείων για τους πληθυσμούς του δεύτερου αυτού είδους. Συγκεκριμένα:

• Όλα τα άτομα M. rivulata που θα συλλαμβάνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή και ημερομηνία θα σημαδεύονται και για καθένα από αυτά θα καταγράφονται 3 βασικά μορφολογικά γνωρίσματα: μήκος χέλυου, μήκος πλάστρου και φύλο. Το σημάδι και οι μετρήσεις θα καταγράφονται σε ειδικά έντυπα καταχώρησης δεδομένων και θα αποστέλλονται στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και στο ΜΦΙΚ. Επιπλέον, για κάθε άτομο θα συλλέγονται και δείγματα ιστών.
• Τα παραπάνω δεδομένα θα συγκρίνονται με το λόγο σημαδεμένων / ασημάδευτων ατόμων που θα συλλαμβάνονται σε επόμενη δειγματοληψία στις ίδιες περιοχές, ώστε να εκτιμηθεί το πληθυσμιακό μέγεθος του είδους.


Mauremys rivulata 

Trachemys scripta.








Photos Nicosia by George Konstantinou


No comments:

Post a Comment