Translate

Wednesday 22 July 2015

Γεώργιος και Φανή Κωνσταντίνου, εντόπισαν ένα νέο πληθυσμό του σπάνιου φυτού Τουλίπα του Πολεμιού (Tulipa agenensis)

See also

Πόσα είδη τουλιπών έχουμε, πότε ανθίζουν και που τις συναντούμε - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 14/2/2019


                                               Journal Willdenowia 41


Journal Willdenowia 41 – 2011 BGBM Berlin-DahlemSupplementary notes to the flora of Cyprus VII
+ Div. 2: Kyrerounta – Karvounas, margins of vineyards,alt. 1265 m, 3.5.2011,
Constantinou (CYP).F . & G.Constantinou


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΩΝ
Η Τουλίπα του Πολεμιού βρέθηκε και στην Πιτσιλιά!




Την Τρίτη 3 Μαΐου 2011, Δασικοί Λειτουργοί καθοδηγούμενοι από το ζεύγος φυσιολατρών και μελετητών της Κυπριακής φύσης κ. Γεώργιο και Φανή Κωνσταντίνου, εντόπισαν ένα νέο πληθυσμό του σπάνιου φυτού Τουλίπα του Πολεμιού (Tulipa agenensis) στα μεγαλύτερα υψόμετρα της περιοχής Πιτσιλιάς (1200m). Η Τουλίπα είναι ακόμη σε άνθηση, ένα μήνα αργότερα από την κανονική περίοδο άνθησης στο Πολέμι, λόγω υψομέτρου.
Οι μέχρι τώρα γνωστές θέσεις του φυτού ήταν στο Πολέμι, Στρουμπί και Φοίτη της επαρχίας Πάφου καθώς και ένας μικρός υποπληθυσμός στο Μονάγρι Λεμεσού. Ως σπάνιο φυτό με συνεχώς συρρικνούμενο πληθυσμό χαρακτηρίζεται ως Εύτρωτο στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της IUCN.
Η νέα θέση σε Κοινότητα της Πιτσιλιάς (το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους) περιλαμβάνει πάνω από 200 φυτά που βρίσκονται στο ίδιο ενδιαίτημα όπως και στο Πολέμι και Στρουμπί, δηλαδή σε αμπέλια και όχθες αμπελιών. Σύμφωνα με μαρτυρία της ηλικιωμένης ιδιοκτήτριας του αμπελιού, η Τουλίπα υπήρχε εκεί από τον καιρό που θυμάται και επομένως είναι παλιός υποπληθυσμός.
Η Τουλίπα είναι φυτό που εμφανίζεται σε γεωργικές καλλιέργειες και ευνοείται από καλές γεωργικές πρακτικές αλλά μπορεί να απειληθεί από χρήση ζιζανιοκτόνων, υπερσυλλογή, οικιστική ανάπτυξη και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Υπάρχει και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου όπου είναι γενικά σπάνιο φυτό.
Οι Λειτουργοί του Τμήματος Δασών μεταφύτεψαν αριθμό βολβιδίων Τουλίπας στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους που βρίσκεται στο όριο του Μεταλλείου του Αμιάντου. Επίσης είχαν επαφές με το Κοινοτικό Συμβούλιο και συμφωνήθηκαν τρόποι για επί τόπου προστασία του φυτού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ







Photos Kyperounta by George Konstantinou

No comments:

Post a Comment