Translate

Saturday 15 August 2015

Παλαιοντολογική Ημερίδα και Έκθεση «Τα Πλειστοκαινικά Θηλαστικά της Κύπρου – Νέα Ευρήματα»






Στις 23 Σεπτεμβρίου, 2011 διοργανώθηκε στη Λευκωσία το Α Διεθνές Συνέδριο Παλαιοντολογίας στην Κύπρο με θέμα «Τα Πλειστοκαινικά Θηλαστικά της Κύπρου – Νέα Ευρήματα». Το Συνέδριο αυτό διοργάνωσαν το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου στους χώρους του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Carlsberg.
Στο Συνέδριο έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις οι πιο κάτω διεθνώς γνωστοί πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες όπως: H Δρ. Victoria Heridge, Department of Paleontology of Natural History Museum του Λονδίνου, ο Δρ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, Λέκτορας Παλαιοντολογίας – Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ. Παύλος Αβρααμίδης Καθηγητής Γεωλογίας στα ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο Δρ. Ελευθέριος Χατζηστερκώτης, Λειτουργός Περιβάλλοντος Υπουργείου Εσωτερικών, ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου, Φυσιοδίφης, μελετητής και συλλέκτης απολιθωμάτων καi άλλων σημαντικών ευρημάτων.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΑ ΠΛΕΙΣΤΟΚΑΙΝΙΚΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.(ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ)


Ως πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου θέλω και εγώ να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που ήρθατε απόψε στην ημερίδα μας. Είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε ενδιαφέροντα τα όσα έχουμε να σας παρουσιάσουμε.
Επίσης, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο κοινωφελές επιστημονικό και πολιτιστικό ίδρυμα Φώτου Φωτιάδη που χωρίς την στήριξη του δεν θα ήταν κατορθωτό να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.
Σκοπός της ομιλίας μου είναι να σας παρουσιάσω τις πιο σημαντικές θέσης όπου ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά νάνων θηλαστικών που έζησαν στην Κύπρο κατά την πλειστόκαινο περίοδο δηλαδή και μέχρι πριν 10.000 χιλιάδες χρόνια.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στην Κύπρο περίπου 40 θέσεις με οστά νάνων ιπποπόταμων και νάνων ελεφάντων. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη των ζώων αυτών στην Κύπρο έγινε από την βρετανίδα παλαιοντολόγο Ροδοθεα Μπέιτς το 1903.

Μια από τις πιο σημαντικές θέσης είναι αυτή στην Αγία Νάπα η οποία έχει μερικώς ανασκαφή από το γεωλογικό τμήμα της Κύπρου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι στιγμής βρέθηκαν τα οστά από 180 ιπποπόταμους και ενός ελέφαντα καθώς και ενός είδους αγριόγατου.

Από υπολογισμούς του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στον χώρο υπάρχουν ακόμα οστά από εκατοντάδες ζώα.
Ο χώρος αυτός εκ πρώτης όψεως φαίνετε να υπήρξε μια φυσική παγίδα για τα ζώα αυτά καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια που να μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπου.

Μια άλλη πολύ σημαντική θέση είναι αυτή που βρίσκετε στον αετογκρεμμο στης βάσης Ακρωτηρίου. Η θέση αυτή ανασκάφτηκε από τον αμερικανό Άλαν Σιμόνς και θεοριθηκε ως η πιο παλαια θέση που αποδεικνύη την παρουσια του ανθρωπου στην κυπρο πριν 10.000 χρονια. Ως επι το πλείστο βρέθηκαν περίπου οστά από 500 ιπποπόταμους και οστά από δυο ελεφαντες.
Ο χωρος αυτος εχη συνδεθη με τον ανθρωπο καθως τα οστά παρουσιάζουν καύση και τεμαχισμό. Επίσης βρέθηκαν στον χώρο και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι. Το συμπέρασμα είναι ότι οι προϊστορικοί αυτοί πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου κυνηγούσαν αυτά τα προϊστορικά ζώα που όπως φαίνετε υπήρξαν για αυτούς σημαντική πηγή τροφής.
Όπως φαίνετε ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για τον αφανισμό των ζώων αυτών αφού αυτά κυνηγήθηκαν μέχρι αφανισμού.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός χώρος με οστά είναι αυτός που βρίσκετε στην παραλιακή περιοχή ξυλοφάγου. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί οστά ιπποπόταμων, ελεφάντων, πουλιών και μια χελώνα ξηράς. Ο χώρος αυτός δεν έχει συνδεθεί ακόμα με την παρουσία ανθρώπου. Το σημαντικό του χώρου αυτού είναι ότι τα οστά των ελεφάντων είναι πολύ ποιο πολλά από αυτά των ιπποπόταμων. Τα οστά των ελεφάντων είναι σπάνια και πάντα υπερτερούσαν κατά πολύ τα οστά των ιπποπόταμων ενώ εδώ συμβαίνει το αντίθετο.
Όχι πολύ μακριά από το σημείο αυτό βρίσκετε η παραλιακή σπηλιά των αγίων σαράντα όπου έχουν βρεθεί πολλά οστά ιπποπόταμων.
Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι αρκετοί χώροι που έχουν βρεθεί οστά αυτών των ζώων συνδέονται με την θρησκεία μας όπως και η σπηλιά αυτή.
Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι που έβρισκαν τα οστά και τα δόντια των ζώων αυτών υπέθεταν ότι ήταν τα οστά κάποιων ασκητών που ασκήτευαν και πέθαναν μέσα στο σπήλαιο, και ως εκ τούτου αγίασαν. Μέσα στην σπηλιά αυτή έχουν τοποθετήσει εικόνες αγίων και ο χώρος χρησιμοποιείτε ως εκκλησία εξου και το όνομα σπηλιά των αγίων σαράντα. Η εκκλησία μας ουδέποτε έχει δεχτεί αυτούς τους τοπικούς θρύλους.

Ένα άλλο παράδειγμα όπου βρέθηκαν οστά ιπποπόταμων και συνδέθηκαν με την θρησκεία είναι στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας όπου εκεί που βρήκαν τα οστά έκτισαν την εκκλησία του Άγιου Φανουρίου. Επίσης εκεί οι άνθρωποι έπαιρναν τα οστά νομιζόμενοι ότι ήταν οστά αγίων τα κονιορτοποιούσαν και τα έτρωγαν επειδή πίστευαν ότι είχαν θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες. Λίγα μέτρα από την εκκλησία υπάρχει μικρή σπηλιά όπου βρέθηκαν τα οστά και χρησιμοποιείτε επίσης ως εκκλησία.
Ακόμα ένας χώρος με οστά ιπποπόταμων βρίσκετε στην κατεχομένη Άκανθου και που έχει ανασκαφή μερικώς από τον Πόλ Σόνταρ από την Ολανδία. Μετά το θάνατο του καθηγητή Σόνταρ, το πανεπιστήμιο του θέλησε να επιστραφούν στην Κύπρο τα απολιθώματα που μετέφερε στην Ολλανδία. Για αυτό το σκοπό τα παρέδωσαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αρνήθηκε να τα επιστρέψει όταν τα ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας χώρος με οστά ιπποπόταμων και ελεφάντων βρίσκετε στον κατεχόμενο Κορμακιτη .
Θέλω να αναφερθώ και σε ένα ερώτημα που έχουν πολλοί. Γιατί τα ζώα ήταν νανομορφα. Πριν χιλιάδες χρόνια τα ζώα ήρθαν στην Κύπρο σε κανονικό μέγεθος. Με την πάροδο των αιώνων και χωρίς την ύπαρξη αρπακτικών ζώων τα ζώα αυτά άρχισαν να πληθαίνουν με αποτέλεσμα την έλλειψη τροφής στον περιορισμένο περιβάλλον της Κύπρου . Λόγω της έλλειψης τροφής ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός στα ζώα που τους επέφερε σιγά σιγά την σμίκρυνση τους με μόνο σκοπό την επιβίωση τους και την προσαρμογή τους στο περιβάλλον που ζούσαν. Αυτό λέγετε νησιώτικος νανισμός. Ένα ακόμα θαύμα της φύσης.
Με την πάροδο των χιλιάδων χρόνων και λόγο της απομόνωσης τους στο νησιώτικο περιβάλλον τα ζώα αυτά εξελιχθήκαν σε ενδημικά ζώα της Κύπρου.
Και όταν λέμε ενδημικά ζώα της Κύπρου σημάνει ότι αυτά τα ζώα ζουν στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Σας ευχαριστώ .


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ


















ΟΜΙΛΗΤΕΣ




 ΕΚΘΕΜΑΤΑ
















































No comments:

Post a Comment