Translate

Saturday 15 August 2015

Παγκόσμια ρεκόρ για την Κύπρο σε κοχύλια - Του Γιώργου Κωνσταντίνου (Απο αθρο μου στον Φιλελευθερο)


Παγκόσμια ρεκόρ για την Κύπρο σε κοχύλια

Βρέθηκαν στο νησί τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σε δύο διαφορετικά είδη


Του Γιώργου Κωνσταντίνου (Απο αθρο μου στον Φιλελευθερο)




Ανά την υφήλιο υπάρχουν πολλές οικογένειες κοχυλιών στις οποίες περιλαμβάνονται πάρα πολλές χιλιάδες διαφορετικά είδη. Ανάμεσα σ’ αυτές υπάρχει η οικογένεια Cypraeidae (Cowries) τα κοχύλια της οποίας ξεχωρίζουν από τα άλλα λόγω της ποικιλίας χρωμάτων που έχουν και της απίστευτης γυαλάδας τους. Στις διάφορες περιοχές του κόσμου υπάρχουν περίπου 500 είδη της οικογένειας αυτής που στη γλώσσα
μας ονομάζονται “Κυπραίες” και πήραν το όνομά τους από την όμορφη Κύπρο μας.
Υπάρχουν συλλέκτες που συλλέγουν μόνο κοχύλια της οικογένειας αυτής λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς τους.
Μερικά από αυτά τα κοχύλια είναι πολύ σπάνια και πολύ ακριβά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχαιότητα τα κοχύλια αυτά τα χρησιμο- ποιούσαν για οικονομικές συναλλαγές, δηλαδή σαν χρήματα. Επίσης έφτιαχναν από αυτά και διάφορα κοσμήματα.
Σε ανασκαφές που έγιναν σε διάφορα μέρη του κόσμου και στην Κύπρο, τα κοχύλια αυτά βρέθηκαν και σε τάφους, καθώς οι αρχαίοι τοποθετούσαν στους τάφους τα προσωπικά και αγαπημένα αντικείμενα του νεκρού.
Ακόμα και σήμερα ορισμένες φυλές ιθαγενών, όπως για παράδειγμα στην Παπούα Νέα Γουινέα, χρησιμοποιούν τα κοχύλια αυτά για χρήματα.
Στη Μεσόγειο Θάλασσα υπάρχουν μόνο 4 είδη της οικογένειας αυτής, τα οποία είναι τα εξής: Cypraea lurida, Cypraea spurca, Cypraea achatidea και Cypraea gracillis που μας ήρθε από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Στην Κύπρο συναντούμε 3 από τα είδη αυτά. Το μόνο που δεν υπάρχει είναι η Cypraea achatidea.
Στο νησί μας τα κοχύλια είναι συνήθως μικρά διότι η θάλασσά μας είναι φτωχή λόγω του ότι δεν έχουμε ποταμούς να ρέουν σ’ αυτήν και να κουβαλούν ιζήματα που αποτελούν τροφή για 
τους θαλάσσιους οργανισμούς. Για να γίνει αντιληπτό αυτό που αναφέρω, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα είδος κοχυλιού στην Κύπρο όπως το pecten jacobaeus το οποίο δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά, στην Ελλάδα φτάνει μέχρι και τα 12 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα είδη κοχυλιών που υπάρχουν στην Κύπρο.
Παρόλα αυτά, κατά παράξενο τρόπο μέσα στο 2009 η Κύπρος κατέχει το ρεκόρ σε 2 από αυτά τα κοχύλια, τα οποία είναι τα πιο μεγάλα που βρέθηκαν στον κόσμο και καταχωρήθηκαν στο world record size shell. Τα 2 είδη που έδωσαν την πρωτιά στην Κύπρο είναι η Cypraea lurida την οποία βρήκε ο υποφαινόμενος σε μιαν από της εξορμήσεις του στον κατεχόμενο Δαυλό και η Cypraea spurca, την οποία βρήκε ο φίλος και συλλέκτης Ανδρέας Χατζηδαυίδ στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Το μέγεθος των εν λόγω 2 κοχυλιών ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ που υπήρχαν για τα συγκεκριμένα είδη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά, ο υποφαινόμενος βρήκε την Cypraea gracilis, η οποία έχασε το ρεκόρ μεγέθους για 1 μόλις μιλίμετρο. Το ρεκόρ για το κοχύλι αυτό το κατέχει το Ισραήλ.

No comments:

Post a Comment