Translate

Tuesday 15 September 2015

Το κατεχόμενο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου - Larnakas Lapithou a village in the Kyrenia district - Cyprus

 See also

Η εκκλησία άγιος Δημητριανός στο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου - Agios Dimitrianos church at Larnakas Lapithou village , Cyprus

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ


Το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου είναι ένα κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας, στις νότιες πλαγιές του Πενταδάκτυλου, και απέχει από τη Λευκωσία γύρω στα 32 χιλιόμετρα. Φθάνει κανείς στο χωριό ακολουθώντας τον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας μέσω Μύρτου αν στρίψει δεξιά από τον Κοντεμένο.
Ο δρόμος ανηφορίζει και αφού περνά από το Λάρνακα ανεβαίνει στον Πενταδάκτυλο, στο σελλάι μεταξύ Πάπα και Κόρνου ο ασφαλτόστρωτος συνεχίζει χαμηλώνοντας προς τη Βασίλεια, ενώ ξεκινά χωματόδρομος που ανεβαίνει ψηλότερα και φθάνει στον Άγιο Ιλαρίωνα.
Χωριά κοντά στον Λάρνακα είναι στα πεδινά ο Κοντεμένος, ο Ασώματος και η Καμπυλή, ενώ βορειοανατολικά βρίσκεται το Αγριδάκι και λίγο πιο ανατολικά ο Σύσκληπος και ο Άγιος Ερμόλαος. Στη  βόρεια πλευρά του Πενταδάκτυλου βρίσκονται η Βασίλεια και η Λάπηθος.
Η περιοχή του χωριού κατοικήθηκε από πολύ παλιά, μάλλον από τα Αρχαϊκά-Κυπροκλασικά χρόνια (700 π.Χ περίπου) ως τις μέρες μας. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σακελλάριο είναι η αρχαία Λακεδαίμων, η οποία χτίστηκε από Λακεδαιμόνιους κοντά στην Λακωνική Λάπηθο.
Photos by George Konstantinou




















































Το εντυπωσιακό Φαράγγι του Λάρνακα της Λαπήθου, απ΄ όπου έχει τις πηγές του ο Ποταμός Παλαιόμυλος, ο οποίος ρέει δυτικά προς τα Πάναγρα και τη θάλασσα της Κερύνειας.






































1 comment:

  1. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η δυνατότητα (αν μπορεί να γίνει) απόδοσης της ονομασίας των διαφόρων περιοχών ώστε, μέσω π.χ. δημόσιου διαλόγου χωριανών που ίσως γνωρίζουν, ώστε να διασωθούν για τους επόμενους. Πολύ καλή φωτογραφική εργασία.

    ReplyDelete