Translate

Monday 25 January 2016

Το κατεχόμενο χωριό Αγριδάκι - Agridaki a village in the Kyrenia district - Cyprus

See also

Κατάλογος κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου - List of cities, towns and villages in occupied Cyprus



Η εκκλησία του χωριού, άγιος Χαράλαμπος στο χωριό Αγριδάκι - Agios Charalampos church at Agridaki village, Cyprus



Agridaki (Greek: Αγριδάκι) is a village in Cyprus, located 1 km east of Larnakas tis Lapithou.  Before the 1974 Turkish invasion of Cyprus, the village was inhabited by Greek Cypriots. They fled before the Turkish forces reached the village. Agridaki is now inhabited by Turkish Cypriots from Paphos District.From Wikipedia, the free encyclopedia

Κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας, στις νότιες υπώρειες του Πενταδάκτυλου. Βρίσκεται περίπου 2 χμ. στα νοτιοανατολικά του Λάρνακα της Λαπήθου και κάτω από τη σκιά του Κυπαρισσόβουνου.  Το τοπίο παρουσιάζει μια απότομη στην αρχή κλίση από την κορφή του Πενταδάκτυλου, που σταδιακά γίνεται πιο ήπια, στα νότια, καθώς πλησιάζει τη Μεσαορία

Καλλιεργούνται ξηρικά φυτά, κυρίως σιτάρι, που συχνά συγκαλλιεργείται με χαρουπιές.

 Στα ανατολικά του χωριού εκτείνεται μια μεγάλη ακαλλιέργητη έκταση. Στα βόρεια εκτείνεται το δάσος του Πενταδάκτυλου, που τοπικά είναι γνωστό ως δάσος Λαπήθου-Καραβά, μια και τα δύο κεφαλοχώρια βρίσκονται ακριβώς στη βόρεια πλευρά του βουνού.

Το τραχύ βουνίσιο και ιδιαίτερα απότομο τοπίο στα βόρεια δεν επιτρέπει καμιά οδική σύνδεση με τον Πενταδάκτυλο και την πεδιάδα της Κερύνειας. Ένας ασφαλτόστρωτος δρόμος το ενώνει με το Λάρνακα της Λαπήθου και απ΄εκεί με το δρόμο Λευκωσίας-Μύρτου. Ένας άλλος δρόμος ενώνει το χωριό με το Σύσκληπο.

Ο πληθυσμός του χωριού δεν σημειώνει σοβαρές αυξήσεις από τον περασμένο αιώνα. Το 1973 κατοικούσαν στο χωριό 261 κάτοικοι.  Λόγω της γειτνίασης του χωριού με τη Λευκωσία οι πλείστοι κάτοικοι εργάζονταν στη Λευκωσία.

 Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον άγιο Χαράλαμπο, χρονολογείται, κατά τον Γκάννις, από το 1820.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=21&lang=gr

Photos 24/1/2016 by George Konstantinou










Photos 15/4/2010 by George Konstantinou







No comments:

Post a Comment