Translate

Monday 25 January 2016

Το κατεχόμενο χωριό Σύσκληπος στην επαρχία Κερύνειας - Sisklipos a village in the Kyrenia district - Cyprus

See also

Η εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας στο κατεχόμενο χωριό Σύσκληπος - Panagia Chriseleousis church at Sisklipos village , Cyprus



Το χωριό Σύσκληπος βρίσκεται στους Νοτιοδυτικούς πρόποδες του Πενταδακτύλου και σε υψόμετρο. ακριβώς κάτω από τον Κυπαρισσόβουνο.
Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Κερύνειας αλλά οι κάτοικοι είχαν καθημερινή συγκοινωνία με τη Λευκωσία λόγω της μικρής απόστασης που τους χωρίζει (16 μίλια).  Την Κερύνεια την επισκέπτονταν όταν είχαν να κάνουν πράξεις με το Διοικητήριο, το Κτηματολόγιο τα Δικαστήρια και άλλα Κυβερνητικά τμήματα.
Το χωριό κατοικείτο από Ελληνοκυπρίους που ανέρχονταν γύρω στους 400 και ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.  Τα κυριότερα προϊόντα που παρήγαγαν ήταν λάδι, ελιές, αμύγδαλα, χαρούπια.  Η ονομασία του χωριού κατά μία εκδοχή προήλθε από τη λέξη Σύγκλητος, γιατί μια ομάδα Ρωμαίων Συγκλητικών ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη στο χωριό παίρνοντας και τα κτήματα της περιοχής.
Από τα παλιά χρόνια στο χωριό λειτουργούσε ελιόμυλος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του αλλά και των κατοίκων των γύρω χωριών.  Λίγα χρόνια πριν το 1974 κτίστηκε καινούργιος με σύγχρονη τεχνολογία για να μπορεί να αντεπεξέρχεται καλύτερα στη μεγάλη παραγωγή που υπήρχε στο χωριό.
Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικές τοποθεσίες όπως Μελάνδρυα γιατί από την περιοχή έβγαζαν τον κόννο (άργιλο) που χρησιμοποιούσαν στις στέγες των σπιτιών για να μην στάζουν.
Δίπλα ήταν η Γομαρίστρα ένα πολύ μικρό μονοπάτι που μόλις χωρούσε το άλογο φορτωμένο να περάσει και από κάτω έχασκε ένας μεγάλος και κατακόρυφος γκρεμός. Πιο κάτω είναι τα καλοσίτζια γιατί εκεί αφθονούσαν τα τρεχάτα νερά και τα οπωροφόρα δέντρα. Άλλες τοποθεσίες είναι ο Παπαγκρεμός.
Η παράδοση λέει πως κάποτε ένας παπάς συνήθιζε να πηγαίνει στον γκρεμό να τρυγά τα μελίσσια που αφθονούσαν στη περιοχή. Προτού αρχίσει έταζε ένα κερί στην Παναγία. Μία φορά όταν τέλειωσε αναίρεσε την υπόσχεση του και στο μπέρδεμα του ξέχασε το μαχαίρι. Επιστρέφοντας να το πάρει έπεσε και σκοτώθηκε.
Άλλες τοποθεσίες είναι η Καρκατώνα, νερό του Βρε, Μακκοτού, Πλατεία, Στενόματα, Δράκοντες, Καυκάλες, Παμπαζιεράες, Βυζακούμι και πολλές άλλες.  Πάνω από την βρύση και σε αρκετά ψηλό σημείο υπάρχει μια μεγάλη πέτρα και ονομαζόταν «ΠΕΤΡΑ του ΠΙΣΚΟΠΟΥ». Εκεί κατά την παράδοση ανέβαιναν και κήρυτταν ο Επίσκοπος; αλλά και Ντελάληδες που από εκεί ντελλάλιζαν τις διάφορες δημοπρασίες ή ανακοίνωναν τα σημαντικά γεγονότα.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=48&lang=gr

Photos 24/1/2016 by George Konstantinou





















Photos 24/1/2016 by George Konstantinou






No comments:

Post a Comment