Translate

Friday 29 January 2016

Πηγές και βρύσες της Λαπήθου - Water springs of Lapithos


.Εξήντα πηγές και βρύσες, σε όλη την έκταση της Λαπήθου συνέβαλλαν στην ομορφιά και τον πλούτο της κωμόπολης. 

More than 60 large and small water springs give life to the town.

Photos Lapithos 28/1/2016 by George Konstantinou

See also 

Το κατεχόμενο χωριό Λάπηθος - Lapithos Village - Cyprus


Η πηγή της Κουφής Πέτρας 


























Η βρύση του Άδρικου 


Η πηγή του Δράκοντα 



 Κεφαλόβρυσο.της Λαπήθου
Η βρυσομάνα με τις επτά πηγές αρτεσιανού νερού που έβγαινε από τα έγκατα της γης κάτω ακριβώς από την πιο ψηλή κορυφή της οροσειράς, το Κυπαρισσόβουνο.
Η παράδοση θέλει το κεφαλόβρυσο της Λαπήθου να έχει την ίδια πηγή με τα κεφαλόβρυσα του Καραβά και της Κυθραίας.
Πότε πρωτοφάνηκε στη Λάπηθο, δεν εξακριβώθηκε ποτέ, ιστορικοί όμως της αρχαιότητας αναφέρουν ότι η καταπράσινη ομορφιά του τόπου οφείλεται στην πηγή που βρίσκεται στη ρίζα του βουνού.
Το κεφαλόβρυσο της Λαπήθου γέννησε στη φαντασία  θρύλους πολλούς, η αλήθεια όμως εξακριβωμένη πλέρια έχει τα σημάδια της στα καταπράσινα περιβόλια που ποτίζει, τους δεκαοχτώ αλευρόμυλους που ενεργοποιούσε και στις ιστορικές αναφορές ότι στη Λάπηθο τ΄ αρχαία χρόνια ευδοκιμούσε ζαχαροκάλαμο βαμβάκι και ρύζι, είδη που ήθελαν μπόλικο νερό.  Αυτό το πρόσφερε πλουσιοπάροχα το Κεφαλόβρυσο.
Τα νεότερα χρόνια πότιζε τους κάμπους με το κολοκάσι, το κονάρι και τα φιστίκια, όπως και τους λεμονόκηπους και τα περιβόλια με τα τόσα δέντρα.
Το νερό του κεφαλόβρυσου ανήκε σε ιδιώτες κατοίκουςτης Λαπήθου που το κατείχαν από γενιά σε γενιά με τίτλο ιδιοκτησίας και πότιζαν ανάλογα με το μερίδιο τους ή το ενοικίαζαν ή πουλούσαν σε άλλους.
Το 1950 – 51, το 1/20 του κεφαλόβρυσου παραχωρήθηκε στο Δήμο Λαπήθου για οικιακή ύδρευση.  ΄Ετσι το κάθε σπιτικό είχε κατ΄ οίκον διανομή νερού και το υπόλοιπο χρησιμοποιείτο για ύδρευση των κήπων – περιβολιών.
Η παραμυθένια αυτή πηγή ποτέ δε στέρεψε, όσα κι αν πέρασαν χρόνια ανομβρίας, πάντα αστείρευτη με λιγότερο ή περισσότερο νερό, πότιζε και πρασίνιζε την πανέμορφη Λάπηθο.
Μετά το 1974 και την τούρκικη κατοχή από τον Αττίλα της Τουρκίας, το νερό του κεφαλόβρυσου δεν ακούεται να κυλά στα πετράβλακα και τις ποταμοσιές.  Οι Τούρκοι δεν λένε πολλά.  Μάλλον τίποτε δεν λένε.  Κάποιοι μιλούν για προσπάθεια να το διοχετέψουν προς τον κάμπο με σωλήνες, χωρίς να περνά από τα αυλάκια των πάνω ενοριών Αγίας Αναστασίας και Αγίας Παρασκευής.  ΄Αλλοι πάλι μιλούν για … κτύπημα στο βουνό και … στέρεψε.  ΄Ισως … προσωρινά γιατί αρνείται να ποτίζει και να δροσίζει τους ξένους και τους κατακτητές.  Καρτερά κι αυτό την ώρα της λευτεριάς που οι νόμιμοι κάτοικοι θα γυρίσουν ελευθερωτές του τόπου και τότε…  το κεφαλόβρυσο θα ξανακυλήσει στα πετράβλακα και θα τραγουδήσει λευτερωμένο και κρυστάλλινο. Πηγή http://www.lapithos.org.cy/

Η βρύση της Προκοπούς






















See also

Το κατεχόμενο χωριό Λάπηθος - Lapithos Village - Cyprus


Το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην Λάπηθο - Agia Varvara at Lapithos - Cyprus


Παναγία Κρινιώτισσα στην Λάπηθο - Panagia Kriniotissa at Lapithos - Cyprus


Λάμπουσα (Αρχαία Λάπηθος) της Κερύνειας - Lambousa in the district of Kyrenia , Cyprus .


Η εκκλησία του Αγίου Ευλαμπίου στη Λάμπουσα (Αρχαία Λάπηθος) της Κερύνειας - The church of Saint Eulambios at Lambousa in the district of Kyrenia , Cyprus .










No comments:

Post a Comment