Translate

Thursday 25 February 2016

Ξωκλήσι Όσιου και Προφήτη Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι - Abacoum Churche at Fterikoudi Village - Cyprus

See also
Το ξωκλήσι του θαυματουργού Όσιου και Προφήτη Αββακούμ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κοινότητας. Εκεί παλαιότερα ήταν κτισμένο ένα χωριό που ονομαζόταν Καλαμιθάσα. Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1575  από τους Τούρκους,  οι κάτοικοί  του  οποίου εκδιώχθηκαν και στη συνέχεια μετοίκησαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Φτερικούδι.

Το ξωκλήσι του Όσιου Αββακούμ κτίστηκε το 1989 από τον οικονόμο Ανδρέα Πουμπουρή και πολλούς άλλους δωρητές που συνεισέφεραν μεγάλα και μικρότερα  ποσά. Σημαντική υπήρξε η οικονομική συνεισφορά των:  Αλέξανδρος και Ντόροθυ Ελισσαίου (£35 000), Σάββας Παπανικόλα εκ Πλατανιστάσας (£9000), Ανδρέας Οδυσσέως (£5000) και Σοφία Χατζηγιάννη Καγιά (£5000) .

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 1989 βρέθηκαν το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου. Αξίζει να γνωρίζουν οι προσκυνητές  πως  η πρόσβαση στον τάφο του Αγίου είναι εύκολη αλλά και πως είναι ανοιχτός καθημερινά.
Η εκκλησία του Οσίου Αββακούμ ακολουθεί την αρχιτεκτονική της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι. Κάτω από τη σημερινή εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας του Οσίου που καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους.

Το όμορφο Φτερικούδι, αποτέλεσε καταφύγιο του θαυματουργού Όσιου Αββακούμ. Ο τάφος του Αγίου Αββακούμ αλλά και ο φερώνυμος ναός αποτελούν πόλο έλξης αρκετών προσκυνητών.

Πιο κάτω μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο του Δρος  Χαραλάμπους Μ. Μπούσια, Μεγάλου Υμνογράφου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που έχει τίτλο «Κανών Παρακλητικός εις τον Όσιον και Θεοφόρον Πατέρα Ημών Αββακούμ τον εν όρει της Καλαμιθίας ασκήσαντα» .
Πηγή:Οικονόμος Ανδρέας Πουμπουρής
http://www.fterikoudi.com/gr/churches-lgr

Photos 23/2/2016 by George Konstantinou




















No comments:

Post a Comment