Translate

Saturday 27 February 2016

Μνημείο αγνοουμένων στην Ποταμιά - Cyprus


Στιγμές υπερηφάνειας, τιμής και συγκίνησης, σημάδεψαν την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τα αγνοούμενα παλικάρια της Ποταμιάς Παναγιώτη Λοΐζου Καραγιώργη και Ανδρέα Βαρνάβα Κουρουνά, οι οποίοι το καλοκαίρι του 1974 χάθηκαν φυλάττοντας τις κυπριακές Θερμοπύλες στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.
Η μητέρα του Παναγιώτη, Μυροφόρα, και η σύζυγος του Ανδρέα, Ειρήνη, ήταν εκεί με δάκρυα στα μάτια.

Τους ανδριάντες των δύο αγνοούμενων ηρώων αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε πολιτειακή υποχρέωση στο εξωτερικό.

Προηγήθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων που ανέπεμψε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Οι δυο έφεδροι στρατιώτες του 305 Τάγματος Πεζικού, μαζί με μια χούφτα συμπολεμιστές τους και ακολουθώντας το σπαρτιάτικο παράδειγμα θυσίας του ήρωα διοικητή τους, ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, στις 14 Αυγούστου πρόταξαν τα στήθια τους, απέναντι στις πάνοπλες ορδές του Αττίλα.

Για τον ηρωισμό των δυο παλικαριών, μίλησαν ο γιος του Ανδρέα Κουρουνά και ο αδερφότεκνος του Παναγιώτη Καραγιώργη.

Ο Ελληνοκύπριος Κοινοτάρχης Ποταμιάς Παναγιώτης Ιατρού, εξέφρασε τις απολογίες της κοινότητας για την αργοπορία στην απόδοση τιμών.

Τα αποκαλυπτήρια τελέστηκαν παρουσία της πρώτης κυρίας Αντρης Αναστασιάδη, εκπροσώπων κομμάτων, των στρατιωτικών αρχών.

Παρέστησαν όλοι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Ποταμιάς, καθώς επίσης και αρκετοί Ποταμίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Ξεχωριστής σημασίας ήταν η παρουσία του Τουρκοκύπριου κοινοτάρχη Χασάν Μεχμέτ Εμίν, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε την κοινή πρόσκληση με τον Ελληνοκύπριο κοινοτάρχη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι και παρέστη στην τελετή μέχρι και το τέλος και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.
Του Μάριου Αδάμου
Πηγή http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/83729/apokalypthria-mnhmeioy-agnooymenwn-sthn-/

Photos 25/2/2016 by George Konstantinou



See also




No comments:

Post a Comment