Translate

Sunday 27 March 2016

Η εκκλησία του Άγιου Γεώργιου στο χωριό Αρεδιού - Churche Agiou Georgiou in Arediou Village - Cyprus

See also
Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο ναό με σταυροθόλια του 20ου αιώνα. Οι διαστάσεις της εκκλησίας είναι 11.30 μ. επί 26.40 μ. περίπου.Το τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε το 1945 και είναι έργο του Φυλακτού Κ. Ταλιαδώρου από την Ομορφίτα.

κτίστηκε στη θέση άλλης μικρότερης εκκλησίας, που κατεδαφίστηκε για να αναγερθεί η σημερινή εκκλησία.Τα μόνα που απέμειναν από  την παλαιότερη εκκλησία είναι το τέμπλο που τώρα βρίσκεται στο ναό των Αγίων Ηλιόφωτων- στο ερειπωμένο χωριό Άγιοι Ηλιόφωτοι- μία εικόνα της Βαϊοφόρου και μερικά λειτουργικά σκεύη.

Η ανέγερσή της άρχισε το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1915. Τα θυρανοίξια της έγιναν στις 2 Μαΐου 1921. Υπεύθυνοι για την ανέγερση της εκκλησίας ήταν ο ιερέας Παπαβαρνάβας Χατζηπετρή και ταμίας ο Μιχαήλ Μιχαήλ (Μιχαηλούδι), ενώ γνωστά είναι και τα ονόματα δυο χτιστών, του Νικόλα Μιλόπιττα και του Κώστα Χατζηπιερή. Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι οι κάτοικοι του χωριού βοήθησαν εθελοντικά στο κτίσιμο της εκκλησίας, εργάζονταν, ανά βδομάδα, ως βοηθοί των μαστόρων και μετέφεραν υλικά.  Στο κτίσιμο της εκκλησίας βοήθησαν ακόμα και γυναίκες, οι οποίες μετέφεραν πέτρες από τον ποταμό Κούτη μέσα στις ποδιές τους.

Ο Γεώργιος Παναγή, συμπληρώνει γράφοντας τα ακόλουθα: Σύμφωνα με μαρτυρία του Νικόλα Θωμά Πίτσιλλου, που διασώζει ο Παπάπετρος Φωτίου, ενώ κτιζόταν η εκκλησία πέρασε ομάδα κρασοπούληδων προερχόμενη από το Παλαιχώρι. Όπως συνήθιζαν προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και έριξαν τον οβολό τους στο κουτί. Ένας όμως από την ομάδα δεν έριξε χρήματα λέγοντας αστειευόμενος: « ένι χρειάζεσαι ριάλια Άη Γιώρκη». Δεν πρόφτασε όμως να προχωρήσει ούτε μισό χιλιόμετρο, μέχρι τα «Λιόχωρα» και τρύπησε το ασσίην (ασκός) και χύθηκε όλο το κρασί. Μετά από αυτό το γεγονός, επέστρεψε πίσω και αφού έριξε τον οβολό του στο κουτί του Αγίου είπε: «Όι Άη Γιώρκη εγιώ αστειεύκω αλλά εσού εν αστειεύφκεις».
Πηγή: Το κείμενο ετοιμάστηκε με βάση το σχετικό ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από τον κ. Γεώργιο Παναγή.
http://arediou.com/portfolio-item/thriskeftiki-zoi/#toggle-id-1

Photos  23/2/2016 by George Konstantinou






No comments:

Post a Comment