Translate

Friday 22 April 2016

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο χωριό Πολύστυπος - Agios Nikolaos Church at Polystipos Village - Cyprus

See also
Η μοναδική εκκλησία που υπάρχει στον Πολύστυπο είναι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού Πολιούχου Αγίου των θαλασσινών και μόνιμου προστάτη και παραστάτη της μικρής κοινότητας του Πολύστυπου.

Ο σημερινός ναός χτίστηκε μεταξύ του 1908 και 1912. (Άρχισε την άνοιξη του 1908 και συμπληρώθηκε στα μέσα του 1912). Εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1952 από τον τότε Μητροπολίτη Κυρηνείας μ. Κυπριανό Κυριακίδη καρποφορούντος του αιδ. ιερέως Παπά-Νικόλα Κωνσταντή και της πρεσβυτέρας Παρασκευής από το διπλανό χωριό τα Λειβάδια της Πιτσιλιάς.

Ο ρυθμός του είναι «Φραγκοβυζαντινός» που αποτελεί δυστυχώς κραυγαλέα παραφωνία από όλους τους ναούς της γύρω περιοχής της Τροοδίτικης Βόρειας Πιτσιλιάς που όλοι ανήκουν στον ξυλόσκεπο ναό με ψαλιδωτή στέγη και επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια.

Ο προηγούμενος ναός του Αγίου Νικολάου βρισκόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο και οι διαστάσεις του ήσαν περίπου 14 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος και 8 μέτρα ύψος. Ο σημερινός ναός άρχισε να κτίζεται περιμετρικά γύρω από τον παλαιό από το 1908. Όταν τελείωσε ο ναός στα 1912, οι κάτοικοι γιόρτασαν το Κύριον Πάσχα του 1912 στον παλαιό ναό και ακολούθως τον κατεδάφισαν αφού ο καινούριος ναός είχε ήδη αποπερατωθεί και περιέκλειε τον παλαιό ναό εντός του.

Μετά την κατεδάφιση του παλαιού ναού, το τέμπλο του και όλες οι εικόνες του τοποθετήθηκαν στον νέο ναό και αποτέλεσαν το τέμπλο του νέου ναού.
Ο παλαιός ναός κτίστηκε μεταξύ του 1832 και του 1834.
Προηγουμένως εκεί στο ίδιο ακριβώς σημείο βρισκόταν μία άλλη μικρή αρχαία εκκλησία του Αγίου Νικολάου του τύπου της μονόκλινης ξυλόστεγης εκκλησίας με ψαλιδωτή στέγη. Ο μικρός αυτός ναός ήταν κατάγραφος και ιστορημένος με τοιχογραφίες πιθανόν του 15ου αιώνος.

Παραλείψαμε να αναφέρομε ότι ο ναός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού πάνω σ’ ένα σκληρότατο πελεκητό βράχο.
Πριν από 20 περίπου χρόνια συμπληρώθηκε το τέμπλο της εκκλησίας με νέα προσθήκη κοντά στο παλαιό.

Η Εφέστια εικόνα του Αγίου Νικολάου που είναι θαυματουργή και φυλάσσεται στον γυναικωνίτη είναι του 1845. Η αρχαία εικόνα που ήταν μικρών διαστάσεων είχε μεταφερθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιερή Μητρόπολη Κυρηνείας για φύλαξη. Η σημερινή εικόνα του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο τέμπλο του ναού και που είναι διακοσμημένη με επάργυρη επικάλυψη, είναι έργο του ζωγράφου Σολωμού Φραγκουλίδη του 1954.

Οι περισσότερες κύριες μεγάλες εικόνες του τέμπλου (Χριστός, Παναγία, Πρόδρομος, Άγιος Βασίλειος, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Τρύφωνας, Σύναξη των Ταξιαρχών) ανήκουν στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι έργο του Θεοδωρίδη (Θεοδόσιος Θεοδωρίδης). Η Σταύρωση, Το Αποστολικό και πλείστες μικρές εικόνες από το Δωδεκάορτο είναι επίσης έργο του ζωγράφου Θεοδόσιου Θεοδωρίδη. Στις εικόνες του Δωδεκάορτου συναντούμε και μερικές (5ή6) αρχαίες εικόνες του 15ου αιώνα. Αξιόλογες είναι η Γέννηση και η Βάφτιση του Χριστού.

Στον εξωτερικό νότιο τοίχο της εκκλησίας, στα δεξιά της νότιας εισόδου δεσπόζει η ανάγλυφη προτομή του Αγίου Νικολάου πολιούχου της κοινότητας, έργο του δασκάλου Χριστόδουλου Κάνθου το 1911.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι θαυματουργή και επιτελεί πλήθος θαυμάτων σε πιστούς και ευλαβείς χριστιανούς που επικαλούνται με βαθιά πίστη και ευλάβεια την βοήθεια του Αγίου Νικολάου πρωτοπόρου της φιλανθρωπίας και προστάτου των πονεμένων.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου γιορτή του Αγίου.
Οι κάτοικοι της κοινότητας και της γύρω περιοχής τον ευλαβούνται πολύ. Απόδειξη τούτου είναι ότι το όνομα του Αγίου δίδεται σε πολλά νεαρά αγόρια της κοινότητος και της περιοχής.

Πηγή http://www.polystipos.org/churches.shtm

Photos 23/2/2016 by George Konstantinou





No comments:

Post a Comment