Translate

Sunday 17 April 2016

Το κατεχόμενο χωριό Κοντέα - Kontea Village - Cyprus

See also

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό Κοντέα - Agios Charalampos Churche at Kontea Village - Cyprus




ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Η Κοντέα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πεδιάδα της Μεσαορίας. Το έδαφος της είναι πολύ εύφορο αφού σχηματίστηκε από τις προσχώσεις των χειμμάρων Κούντουρου, Αη Φηνιανού, και Όρκου.
Είναι κτισμένη στο σταυροδρόμι τριών πόλεων της Λάρνακας, της Αμμοχώστου και της Λευκωσίας, από τις οποίες απέχει μόλις 19 , 25 και 35 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου. Κατά το 1974 η Κοντέα είχε γύρω στους 1600 κατοίκους, ενώ κατά την απογραφή του 1960 οι κάτοικοι της ανέρχονταν στους 1313.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Η Κοντέα είναι σχετικά νέο χωριό, που δημιουργήθηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Κοντέα ήταν έπαυλη ( τσιφλίκι ) και ανήκε σε Γάλλο αξιουματούχο. Η έπαυλη αυτή ονομαζόταν Βικοντέα.
Οι επαύλεις αυτές παραχωρούνταν από το βασιλειά σε Γάλλους αξιοματούχους και δεν ήσαν κληρονομικές. Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός στην Ιστορία του λέει: «Τα Κομιτάτα ή Κοντέες ενεργούντο πάντοτε, αλλά δεν εδίδοντο εις διαδοχήν».
Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων της Κοντέας η έπαυλη ή μετόχι πέρασε στην εξουσία της Μονής Κύκκου κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αργότερα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Στα 1797 μ.Χ ο Χωρπίσκοπος Χρύσανθος ( Πρόεδρος Ταμασέων ), που ήταν ξάδελφος του τότε Αρχιεπίσκοπου Κύπρου, επιδιόρθωσε, καλλώπισε και και αναμόρφωσε τα κτίρια της έπαυλης

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου της Κοντέας, κτίστηκε το 1893 εκτός από το καμπαναριό, το οποίο συμπληθώθηκε αργότερα μετά το 1920 με αρχιμάστορα τον ομοχώριο μας μάστρε Παυλή.
Οι μάρτυρες των παππούδων μας λένε πως δύο Τούρκοι εισπράκτορες φόρων, εμπιστεύθηκαν στο Χατζηφραγκέσκο δύο σακκούλες γεμάτες νομίσματα. Καθ’ οδόν οι Τούρκοι εισπράκτορες δολοφονήθηκαν. Ο Χατζηφραγκέσκος τότε χρησιμοποίησε ολόκληρο το χρηματικό ποσό, για να εξοπλίσει την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους Κοντέας.
Επειδή η εκκλησία σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάστα ση ο Όμιλος Κληρονομιάς της Κοντέας, υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη , η οποία εγκρίθηκε και με χορηγία 75% από τα Ηνωμένα Έθνη και το 25% από Κοντεάτες και φίλους της Κοντέας, για να αρχίσουν οι εργασίες για την διάσωση τόσο της εκκλησίας όσο και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας.
Κοντά στην Κοντέα βρίσκονται τα ξωκλήσια του Αγίου Μάμα ( δρόμος μεταξύ Κοντέας και Περγάμου ), του Άη Γιώρκη και του Αγίου Φηνιανού.

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Η Κοντέα έχει βασικά πεδινό έδαφος, άσπρο κατά τα τρία τέτερτα περίπου της έκτασής της, στα βόρεια, στα ανατολικά και στα δυτικά της και κόκκινο κατά το υπόλοιπο τέταρτο που αποτελεί το νότιο τμήμα της. Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, το έδαφος της είναι πολύ εύφορο και τούτο σε συνδιασμό με την ύπαρξη αρκετής ποσότητας υπογείων υδάτων, συνέτεινε στη δημιουργία πολλών περοβολιών, στα οποία καλλιεργούνταν, εκτός από τα δημητρικά, αμπέλια, εσπεριδοειδή, ελιές, συκιές, ροδιές, πατάτες, καρρότα, ανανάδες, αγγουράκια, ντομάτες και άλλα λαχανικά.
Εκτός από τη γεωργία και την κηπουρική ήταν αναπτυγμένη και η κτηνοτροφία με εκτροφή προβάτων, αιγών, βοδιών, αγελάδων, χοίρων και πουλερικών.
Αρκετοί Κοντεάτες ασχολούνταν επίσης με τις τέχνες ή ως εργάτες ή ως υπαλλήλοι στις πόλεις.
Πηγή Α. ΣΕΡΓΙΟΥ
http://www.kontea.org/index.php/en/gnorimia-me-tin-kontea/istoria

Kontea (Greek: Κοντέα,) is a village in the Famagusta District of Cyprus, located 3 km east of Lysi. The name of the village originates in the era of Venetian rule in Cyprus and it originally means "county" in Italian (full historical appellation: Contea di Famagosta).

Photos 15/4/2016 by George Konstantinou








































No comments:

Post a Comment