Translate

Tuesday 30 August 2016

Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο στην Επισκοπή - The Sanctuary of Apollo Hylates - Episkopi, Limassol District - Cyprus

See also

The Sanctuary of Apollo Hylates, located 1.7 km west of the acropolis, was a Pan-Cypriot sanctuary, third in importance only to the Sanctuaries of Zeus Salaminos and Paphian Aphrodite. The earliest archaeological evidence indicates that the sanctuary was established in the late-8th century BCE, the sanctuary being dedicated to "the God," apparently unassociated with Apollo. By the mid-3rd century BCE, the sanctuary was dedicated to Apollo Hylates. The sanctuary at present was constructed in the 1st century and early 2nd century. The temple was abandoned in the late-4th century.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη: βρίσκεται περίπου 2,5 χμ δυτικά από το χώρο της αρχαίας πόλης, κατά μήκος του παλαιού δρόμου Λεμεσού-Πάφου. Ήταν ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου, και εκεί λατρευόταν ο Απόλλωνας με την ιδιότητα του θεού των δασών (Υλάτης). Φαίνεται ότι η λατρεία του Απόλλωνα στο χώρο αυτό άρχισε ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο χώρος υπέστη πολλές επεκτάσεις και μετατροπές σε διαφορετικές περιόδους.

Το ιερό περικλείεται από περίβολο και η είσοδος κατά την αρχαιότητα γινόταν είτε από την Πύλη του Κουρίου είτε από την Πύλη της Πάφου. Οι επισκέπτες ακολουθούσαν την Ιερά Οδό, με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά, και οδηγούνταν στο ναό του Απόλλωνα. Ο ναός έχει δύο φάσεις: η αρχαιότερη χρονολογείται στα τέλη της κλασικής ή στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου και η δεύτερη φάση στον 1ο αι. μ.Χ. Τότε ο ναός ανοικοδομείται με διαφορετική μορφή. Τμήμα της φάσης αυτής έχει αναστηλωθεί. Η καταστροφή και εγκατάλειψη του ναού τοποθετείται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ.

Στα αρχαϊκά χρόνια το ιερό ήταν υπαίθριο, με περίβολο και βωμό. Ο χώρος του αρχαϊκού ιερού διαταράχθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός κυκλικού μνημείου με λιθόστρωτο δάπεδο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιείτο για πομπές ή χορούς γύρω από κήπο ιερών δέντρων.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιερού βρίσκεται η παλαίστρα: μια κεντρική αυλή που περιβάλλεται από κιονοστοιχίες, η οποία αποτελούσε το χώρο όπου γυμνάζονταν οι αθλητές. Στο χώρο του ιερού υπάρχουν επίσης ρωμαϊκά λουτρά. Τόσο τα λουτρά όσο και η παλαίστρα βρίσκονται έξω από το κυρίως ιερό.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/All/D68072D13C2FB379C225719B0029F872?OpenDocument

Photos 29/8/2016 by George Konstantinou

















































































No comments:

Post a Comment