Translate

Wednesday 7 September 2016

Άγιος Νικόλαος στο κατεχόμενο χωριό Συριανοχώρι - Agios Nikolaos Churche at Sirgianoxori Village - Cyprus

See also

Το χωριό Συριανοχώρι - Sirgianoxori Village - Cyprus



Μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, ο ναός που πιθανότατα χτίστηκε τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφίας στον χώρο της Πρόθεσης, χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος. Πριν από λίγα χρόνια εγκαταλείφθηκε αφού πλέον ήταν ετοιμόρροπος με ρωγμές στις αψίδες, την οροφή, τους τοίχους, τον θόλο και του γείσου να κινδυνεύουν με κατάρρευση. Πίσω από τον Άγιο Νικόλαο χτίστηκε ένα σύγχρονο τέμενος, ωστόσο ο παλιός ορθόδοξος ναός δεν γλίτωσε τη σύληση.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκαν μόνο τμήματα της ξυλόγλυπτης Αγίας Τράπεζας που συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε και πάλι στο Ιερό Βήμα, καθώς και η μαρμάρινη επιγραφή των εγκαινίων του ναού. Πριν από τέσσερα χρόνια οι Τουρκοκύπριοι παρέδωσαν στον Μητροπολίτη Μόρφου μία εικόνα του Αγίου Βασιλείου που ανήκε στον ναό και εντοπίστηκε πεταμένη μέσα σε χωράφια.

Στην τελετή παράδοσης εκτός από τους Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους από το Συριανοχώρι παραβρέθηκαν και Τουρκοκύπριοι από τη Γαλιά της Πάφου που ζουν σήμερα στο χωριό.
Πηγή http://www.pontos-news.gr/article/115344/sothike-o-agios-nikolaos-sto-syrianohori-tis-katehomenis-morfoy

Photos 13/5/2016 by George Konstantinou



No comments:

Post a Comment