Translate

Thursday 1 September 2016

Το κατεχόμενο χωριό Καράκουμι Κερύνειας - Karacoumi village - Cyprus

See also

Κατάλογος κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου - List of cities, towns and villages in occupied Cyprus



Αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας, περί τα 2 χμ. ανατολικά της πόλης της Κερύνειας. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς περιοχή της Κύπρου. Είναι το μικρότερο σε διοικητική έκταση χωριό της επαρχίας του (μόνο 33 εκτάρια).

Το Καράκουμι είναι κτισμένο στην παράκτια πεδιάδα της Κερύνειας, σε μέσο υψόμετρο 15 μέτρων. Το τοπίο του χωριού είναι διαμελισμένο από τα ρυάκια αργάκι του Γιακίμη και αργάκι των Μεγάλων Χωραφιών που πηγάζουν από τον Πενταδάκτυλο και χύνονται στη θάλασσα της Κερύνειας..

Το Καράκουμι δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 530 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του χωριού καλλιεργούντο, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, κυρίως σιτηρά, ελιές, χαρουπιές και λίγα εσπεριδοειδή. Η κτηνοτροφία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, το Καράκουμι συνδέεται οδικά στα νότια με τον παραλιακό δρόμο που συνδέει τη δυτική με την ανατολική επαρχία της Κερύνειας.

Οι κάτοικοι του το 1973 ανήρχοντο στους 228.

Παρά το ότι το Καράκουμι είναι αμιγές ελληνικό χωριό, φαίνεται ότι η ονομασία του είναι τούρκικη. Κατά τους Σίμο Μενάρδο, Νέαρχο Κληρίδη η ονομασία του χωριού προήλθε από τις τούρκικες λέξεις Kara (που σημαίνει μαύρος) και qum (που σημαίνει άμμος). Η ονομασία του χωριού σημαίνει, δηλαδή, Μαυρόαμμος, κι ίσως να του έχει δοθεί εξαιτίας του σκούρου χρώματος της άμμου στην παραθαλάσσια περιοχή του.

Πιθανόν κατά την περίοδο προ της τουρκικής κατακτήσεως της Κύπρου το 1570/71, το χωριό να υφίστατο ως οικισμός κοντά στην Κερύνεια ή φέουδο ή τσιφλίκι και να είχε διαφορετική ονομασία, ίσως φράγκικη, που αναγκαστικά άλλαξε και τουρκοποιήθηκε, χωρίς ωστόσο να κατοικηθεί κιόλας από Τούρκους.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, στο Καράκουμι παρέμεινε μικρός αριθμός κατοίκων του που εγκλωβίστηκαν. Τον Νιόβη του 1975 ήσαν 31, τον Φεβράρη του 1976 ήσαν 21 και τον Οκτώβρη του 1976 μόνο 7. Τελικά προσφυγοποιήθηκαν κι αυτοί, όπως κι όλοι οι άλλοι κάτοικοι του χωριού. Σ΄αυτό εγκαταστάθηκαν Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στις κατεχόμενες.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον άγιο Βασίλειο.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=32&lang=gr

Photos 28/8/2016 by George Konstantinou




No comments:

Post a Comment