Translate

Friday 21 October 2016

Το κατεχόμενο χωριό Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας - Karmi Village - Cyprus

See also

Η Παναγία η Χρυσοκαρμιώτισσα στο κατεχόμενο χωριό Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας - Churches Panagia Chrisokarmiotissa at Karmi Village - Cyprus


Tο εξωκλήσι Αγίου Πανταλεήμωνα, στο χωριό Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας





Αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κυρήνειας, στη γεωγραφική περιφέρεια του Πενταδάκτυλου, περί τα 8,5 χμ. Νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής περιοχή της Κύπρου.

Το Κάρμι είναι κτισμένο στη βόρεια πλευρά του δυτικού τμήματος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, σε μέσο υψόμετρο 320 μέτρων. Το ανάγλυφο, σ΄ολόκληρη σχεδόν την διοικητική έκταση του χωριού, είναι τραχύ με απότομες πλευρές και στενές βαθιές κοιλάδες. Το υψόμετρο αυξάνεται από τα βόρεια προς τα νότια, όπου καθίσταται βουνίσιο με ψηλές απότομες βουνοκορφές. Οι κυριότερες από αυτές είναι ο Άγιος Ιλαρίων (725 μ.) στα νοτιοανατολικά του χωριού, και οι κορφές Κουρδέλλα (856μ.) και Προφήτης Ηλίας (888 μ.) στα νοτιοδυτικά του. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από πολλά μικρά ρυάκια που πηγάζουν από την κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου και χύνονται στη θάλασσα της Κερύνειας.

Το χωριό δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 550 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούντο, πριν από την εισβολή του 1974, κυρίως τα σιτηρά, ελιές, χαρουπιές και λίγα εσπεριδοειδή (κυρίως λεμονιές). Ωστόσο μια σημαντική έκταση του χωριού παραμένει ακαλλιέργητη. Μέρος του δάσους του Καρμιού, στα νότια του χωριού, εμπίπτει στα διοικητικά του όρια. Η κτηνοτροφία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, το Κάρμι συνδέεται στα βόρεια με το χωριό Τριμίθθι και μέσω του με την πόλη της Κερύνειας.

Το Κάρμι το 1973 είχε 528 κατοίκους.

Η όμορφη τοποθεσία του χωριού άρχισε, πριν την τουρκική εισβολή του 1974, να προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο ντόπιων κατοίκων όσο και ξένων για τουριστική ανάπτυξη. Γύρω από το χωριό άρχισαν να κτίζονται εξοχικά σπίτια. Εξάλλου στα νοτιοανατολικά του Καρμιού και μέσα στα διοικητικά του όρια, βρίσκεται το γνωστότατο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

Ότι προήλθε από την Κάρμη, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, κόρη της Κασσιόπειας (ή της Δήμητρας) και του Ευθύβουλου, μητέρα της Δίκταινας (από τον Δία) και αδελφή του Άραβα, του Φοίνικα, του Κίλικα και της Ευρώπης, από τους οποίους πήραν τις ονομασίες τους αντιστοίχως η Αραβία και οι Άραβες, η Φοινίκη και οι Φοίνικες, η Κιλικία και η Ευρώπη.

Πάλι υπάρχει η άποψη ότι το χωριό πήρε την ονομασία του,κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, από τη γαλλική λέξη charme που σημαίνει γοητευτική και δασωμένη τοποθεσία.

Θεωρείται πιθανότατη η Τρίτη εκδοχή, ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το λατινικό θρησκευτικό τάγμα των Carmes,δηλαδή των Καρμηλιτών (ή Καρμήνων όπως τους ονομάζει ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός), που κι αυτοί πήραν την ονομασία αυτή από το βουνό Κάρμηλος της Παλαιστίνης. Το θρησκευτικό αυτό τάγμα υφίστατο και στην Κύπρο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας κι αναφέρεται ότι εκαρπούτο τα εισοδήματα δύο χωριών. Τοποθεσία με την ονομασία Κάρμεν υφίσταται και στο χωριό Πολεμίδια της επαρχίας Λεμεσού, όπου σώζεται και καρμηλιτική εκκλησία όπως και στην Αμμόχωστο. Ακόμη Κάρμεν ονομάζεται και τοποθεσία του χωριού Τάλα της επαρχίας Πάφου.

Πιθανώς το Κάρμιν ήταν το ένα από τα χωριά που ανήκαν στο τάγμα των Καρμηλιτών μοναχών κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας. Ο Enlart μάλιστα, τον οποίο αποδέχεται κι ακολουθεί κι ο Σ. Μενάρδος στο σημείο αυτό, αποδίδει στους Καρμηλίτες το ερειπωμένο μοναστήρι που υφίστατο δυτικά του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνος. Τούτο όμως σημαίνει ότι το χωριό θα πρέπει να είχε ιδρυθεί κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, μετά την ίδρυση μοναστηριού των Καρμηλιτών στην περιοχή του, κι εξαιτίας αυτού. Ίσως όμως το χωριό να υφίστατο και πιο πριν, από τα Βυζαντινά χρόνια, αφού στην περιοχή του υφίστανται βυζαντινές εκκλησίες, οπότε πιθανώς ευημερούσε. Ίσως ακόμη η αρχική του ονομασία να ήταν διάφορη και ν΄αλλοιώθηκε ή άλλαξε κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, οπότε συνδέθηκε με τους Καρμηλίτες μοναχούς.

Η περιοχή του Καρμιού στη σημαντική (λόγω γειτνιάσεως προς τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας) βόρεια περιοχή της Κύπρου, κατοικείτο κατά τα αρχαιότατα χρόνια. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται στην Μέση εποχή του Χαλκού. Ανασκαφές έχει διενεργήσει εκεί αυστραλιανή αποστολή στα 1962. Μεταξύ των διαφόρων ευρημάτων περιλαμβάνεται ένα σημαντικό «καμαραϊκό» καπέλο που είχε εισαχθεί στην Κύπρο από την Κρήτη κατά την Μεσομινωική ΙΙ εποχή. Τα αγγεία της τεχνοτροπίας του ονομάζονται «καμαραϊκά» επειδή τα πρώτα απ΄αυτά είχαν βρεθεί στο σπήλαιο των Καμαρών της Κρήτης.

Τέτοια ευρήματα όπως το κύπελλο από το Κάρμι (που βρίσκεται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο) αποδεικνύουν αρχαιότατες επαφές Κύπρου και Κρήτης. Τα κρητικά καράβια που ταξίδευαν προς και από την Συρία (οι σχέσεις Κρήτης και Ουγκαρίτ αποδεικνύουν από πολύ νωρίς) στάθμευαν όπως φαίνεται, και στην Κύπρο, με περιοχές της οποίες είχαν αναπτύξει κάποιες εμπορικές επαφές.

Η γειτνίαση του Καρμιού με το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνος είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των θρύλων που περιβάλλουν το κάστρο και προς το χωριό. Μεταξύ άλλων υπάρχει η εντύπωση για κάποια υπόγεια σήραγγα που ένωνε το Κάρμι με το κάστρο. Εξάλλου θεωρείται ότι προς το Κάρμι έκανε τους περιπάτους της η βασιλική οικογένεια της Κύπρου όταν παραθέριζε στον Άγιο Ιλάρωνα.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι αφιερωμένες στον αρχάγγελο Μιχαήλ, στην αγία Μαρίνα, στον άγιο Παντελεήμονα και στον άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχολείο λειτουργούσε στο χωριό κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας. Ως πρώτος δάσκαλος αναφέρεται ο Ιωάννης Γεωργιάδης από τον Καραβά κάτοικος Καρμιού.

Το Κάρμι κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής τον Ιούλιο του 1974 και όλοι οι κάτοικοι του προσφυγοποιήθηκαν.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=33&lang=gr

Photos 20/10/2016 by George Konstantinou




















































No comments:

Post a Comment