Translate

Friday 21 October 2016

Το κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος (Άης Γιώρκης) Κερύνειας - Agios Georgios Village - Cyprus

See also

Κατάλογος κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου - List of cities, towns and villages in occupied Cyprus




Το εκκλησάκι και το σπήλαιο του Αγίου Φανουρίου στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας - Agios Fanourios at Agios Georgios Keryneias Cyprus



Κατεχόμενο σήμερα χωριό της επαρχίας Κερύνειας 4.5 περίπου χμ. Στα δυτικά της Κερύνειας. Μαζί με την Κερύνεια είναι οι μόνοι οικισμοί της παράκτιας πεδιάδας που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Ο Άγιος Γεώργιος, 15 μόνο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στη στενή καμπίσια έκταση μεταξύ της θάλασσας στα βόρεια και του επιβλητικού Πενταδάκτυλου στα νότια.

Από πολύ νωρίς στο χωριό συγκαλλιεργείτο η ελιά με τα σιτηρά. Τα εσπεριδοειδή (κυρίως τα λεμόνια) και τα λαχανικά είναι επιπρόσθετες καλλιέργειες εντατικής μορφής.

Η παραλία είναι βραχώδης με μικρές νησίδες και σπήλαια λόγω θαλάσσιας διάβρωσης. Όμως δεν απουσιάζουν λίγοι αμμουδεροί όρμοι.

Η στενή παράκτια πεδιάδα, βόρεια του Πενταδάκτυλου, επέβαλε τη μοναδική αρτηρία από τα δυτικά στα ανατολικά, περνώντας από τον Άγιο Γεώργιο. Όμως από τον Άγιο Γεώργιο, άλλοι κάθετοι δρόμοι οδηγούν σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και στις βόρειες υπώρειες του Πενταδάκτυλου, ιδιαίτερα προς το Τριμίθι και το Κάρμι.

Μια και ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται τόσο κοντά στην Κερύνεια κι έχει ταυτόχρονα τόσες φυσικές ομορφιές, ήταν επόμενο, από πολύ νωρίς, να αναπτύξει τουρισμό. Πριν την τουρκική εισβολή, ο Άγιος Γεώργιος ήταν δημοφιλές τουριστικό καταφύγιο αρκετών ευρωπαίων συνταξιούχων, ιδίως Βρετανών. Πάρα πολλά εξοχικά σπίτια χτίστηκαν γύρω από το χωριό και κοντά στη θάλασσα.


Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τα πρώτα χωριά της κατεχόμενης Κύπρου που γνώρισαν τη λαίλαπα της τουρκικής εισβολής. Είναι πολύ κοντά στην τοποθεσία Πέντε Μίλι, όπου αποβιβάστηκαν τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα το 1974.Στο χωριό και την περιοχή του διεξήχθησαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εισβολέων. Την 20η Ιουλίου 1974, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η εισβολή, τμήματα της Εθνικής Φρουράς δημιούργησαν πρόχειρη γραμμή άμυνας μεταξύ του τουρκικού προγεφυρώματος στο Πέντε Μίλι και της Κερύνειας, προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη. Η γραμμή άμυνας δημιουργήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος και κράτησε δύο μέρες. Τα τουρκικά άρματα μάχης κατόρθωσαν να την διασπάσουν το πρωϊ της 22ας Ιουλίου 1974 και μέχρι τις 10 π.μ. είχαν καταλάβει το χωριό. Μιάμιση ώρα αργότερα τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονταν στις παρυφές της Κερύνειας.

Πέρα από τις γεωργικές και τουριστικές δραστηριότητες, καθώς και την εργοδότηση ενός διακινούμενου πληθυσμού τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Κερύνεια, το χωριό ήταν γνωστό και για την αγγειοπλαστική του.

Ο πληθυσμός του Αγίου Γεωργίου παρουσίασε μια εκπληκτική ανοδική εξέλιξη. Οι 17 κάτοικοι του χωριού το 1881 είχαν φθάσει τους 967 το 1973, ένα χρόνο πριν την εισβολή. Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σημειώθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι 380 κάτοικοι της απογραφής του 1946 έφθασαν τους 822 το 1960 και τους 967 το 1973.

Στο χωριό διατηρείται μια παράδοση για τον άγιο Φανούριο. Σε μια βραχώδη ακρογιαλιά, σ΄ένα σπήλαιο στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται το εικόνισμα του αγίου. Οι βράχοι γύρω είναι γεμάτοι με απολιθώματα ιπποπόταμου. Η παράδοση αναφέρει πως τα οστά (απολιθώματα) ανήκαν στο άλογο του αγίου Φανουρίου. Ο άγιος Φανούριος ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία για την Κύπρο, μόλις πληροφορήθηκε για την εξάπλωση του Χριστιανισμού στο νησί. Επιβιβάστηκε μιας βάρκας, έχοντας μαζί του το πιστό του άλογο. Μόλις έφτασε στο βραχώδες αυτό μέρος, το άλογο προσπάθησε να υπερπηδήσει τους βράχους, χωρίς να το καταφέρει. Ο άγιος Φανούριος γκρεμίστηκε και σκοτώθηκε, ενώ τα οστά του αλόγου του αποτυπώθηκαν στους βράχους.
Πηγή http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=18&lang=gr

Photos 20/10/2016 by George Konstantinou





No comments:

Post a Comment