Translate

Monday 21 November 2016

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου - Cyprus

See also

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός της εποχής της φραγκοκρατίας στην Κύπρο με διαστάσεις 37,5 Χ 20,5 μ. Η ανέγερση του ναού τοποθετείται στο β’ μισό του 14ου αι.

Αρχιτεκτονικά ο ναός συνδυάζει τη γοτθική βασιλική με τον βυζαντινό τρούλο. Ο ναός είναι κτισμένος με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται εσωτερικά σε τρία κλίτη με δύο σειρές από κίονες. Στο τετράγωνο που σχηματίζεται από τη δεύτερη και την τρίτη κολόνα της κάθε κιονοστοιχίας κάθεται ο τρούλος και ο ναός καλύπτεται από με σταυροθόλια. Στα ανατολικά τα τρία κλίτη καταλήγουν σε ημικυκλικές αψίδες που καλύπτονται με οξυκόρυφα τεταρτοσφαίρια. Στη στέγη υπάρχουν αντηρίδες που εξισορροπούν τις ωθήσεις του κεντρικού κλίτους.
Τα παράθυρα του ναού είναι απλά και καταλήγουν σε οξυκόρυφο τόξο ενώ πιο πλούσια είναι τα ανάγλυφα περίθυρα των θυρών του ναού.

Η εκκλησία εσωτερικά ήταν τοιχογραφημένη αλλά με την κατάρρευση του τρούλου, της ανωδομής και μεγάλου τμήματος του βόρειου τοίχου του ναού, η πλειονότητα των τοιχογραφιών δεν διατηρείται σήμερα. Κάποια τμήματα τοιχογραφιών που σώθηκαν (στο τεταρτοσφαίριο της κεντρικής αψίδας, στη νότια αψίδα και στο νότιο τοίχο) έτυχαν κακόβουλων ζημιών μετά τα γεγονότα του 1974.


Προσαρτημένη στη νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων βρίσκεται μια μικρή μισοερειπωμένη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιος Συμεών
 που πιθανόν να ήταν ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Αμμοχώστου. Η αρχική εκκλησία πιθανόν να κτίστηκε στα τέλη του 12ου αι. και ανήκε στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. Είχε ημικυκλική αψίδα και ένα είδος ημικυκλικού σύνθρονου. Ο πρώτος αυτός ναός πιθανόν να είχε και νάρθηκα.

Το 13ο αι. προστέθηκε στα νότια της αρχικής εκκλησίας μια άλλη εκκλησία μονόκλιτη με τρούλο και ημικυκλική αψίδα καλυμμένη στα ανατολικά και στα δυτικά με σταυροθόλια. Σε μεταγενέστερο στάδιο προστέθηκε και νάρθηκας που καλυπτόταν με τρούλο μεγαλύτερο από τον τρούλο του κυρίως ναού.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument

Photos 20/11/2016 by George Konstantinou





















See also

Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus


Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου











No comments:

Post a Comment