Translate

Tuesday 22 November 2016

Η Εκκλησία της Αγίας Άννας των Μαρωνιτών στην Αμμόχωστο εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου - The Church of Saint Anne of the Maronites in Famagusta within the Venetian walls of Famagusta - - Cyprus

See also



Κοινότητα Μαρωνιτών της Κύπρου - Ιστορία - Χωριά - Εκκλησίες - Τοπία - Maronite Community of Cyprus - History - Villages - Churches - Landscape


Ο ναός αυτός βρίσκεται σήμερα σε στρατιωτική ζώνη κοντά στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η εκκλησία χρονολογείται στο 14ο αιώνα, είναι μονόκλιτη και παρουσιάζει χαρακτηριστικά της Γοτθικής αρχιτεκτονικής της νότιας Γαλλίας. Υπήρξε τοιχογραφημένη και φέρει αρκετές επιγραφές.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument



Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χθες,(May 13, 2016) μετά από εξακόσια χρόνια, εσπερινός στην Εκκλησία της Αγίας Άννας, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πέραν των τριακοσίων πιστών από τις ελεύθερες περιοχές παρακολούθησαν τη λειτουργία, καθώς και τη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Άννας. Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σουέιφ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις αρχαίες εκκλησίες των Μαρωνιτών, Δρ. Ιωάννης Καρής, εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί όπως είπε μετά από 600 χρόνια τελέστηκε εσπερινός στην Εκκλησία της Αγίας Άννας.

“Η εκκλησία αυτή έχει να λειτουργηθεί από την κατάκτηση της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571. Έκτοτε παραμένει κλειστή”, είπε ο κ. Καρής.

Όπως σημείωσε “η Εκκλησία της Αγίας Άννας είναι ένα σημαντικό μνημείο, που τεκμηριώνει την παρουσία των Μαρωνιτών, στη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου”, για να προσθέσει πως “τα έγγραφα από τον 14ον αιώνα πληροφορούν ότι οι Μαρωνίτες στην Αμμόχωστο έχουν μία εκκλησία, αυτή της Αγίας Άννας”.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας Άννας, ο κ. Καρής είπε ότι διατηρείται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, σημειώνοντας πως αν και είναι μία από τις μικρότερες εκκλησίες της μεσαιωνικής Αμμοχώστου, εντούτοις είναι πολύ πιο μεγάλη και πλούσια απ’ όλες τις άλλες μαρωνίτικες εκκλησίες.

“Ασφαλώς”, σημείωσε, “χρειάζεται συντήρηση και σίγουρα κάποια στιγμή θα πρέπει να επιπλωθεί ανάλογα, ώστε να γίνει μια κανονική εκκλησία”.
Πηγή http://www.24h.com.cy/society/item/125821-istoriki-leitoyrgia-eklisia-agia-entos-teixos.html

Photos 20/11/2016 by George Konstantinou
See also

Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus


Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου














No comments:

Post a Comment