Translate

Monday 21 November 2016

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Λατίνων εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου - Church of Saint George of the Latins within the Venetian walls of Famagusta - Cyprus

See also

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων στο βορειοανατολικό άκρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου αποτελεί εξαίρετο δείγμα γοτθικής τέχνης με άριστη τοιχοδομία, προσεγμένες αναλογίες και απλότητα όγκου. Χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. και είναι μονόκλιτο κτίσμα καλυμμένο με τέσσερα σταυροθόλια τα οποία στηρίζονται σε ομάδα τριών λεπτών κολόνων εντοιχισμένων στο βόρειο και στο νότιο τοίχο. Σήμερα ο ναός διατηρείται σε ερειπωμένη κατάσταση και σώζεται μόνο ο βόρειος τοίχος, η τρίπλευρη αψίδα και ένα τμήμα του νότιου τοίχου που έχει αναστηλωθεί.
Τα παράθυρα του ναού είναι μεγάλα και οξυκόρυφα. Στην κορυφή των αντηρίδων του κτίσματος υπάρχουν μαρμάρινες υδρορροές που αποτελούν δείγμα εξαίρετης γλυπτικής τέχνης. Πρόκειται για υδρορροές με τη μορφή δύο ολόσωμων ανδρών που φορούν πολύπτυχο ύφασμα, μιας γυμνής γυναίκας και δύο φτερωτών δράκων. Στην αψίδα της εκκλησίας σχηματίζεται μικρή κόγχη που θα στέγαζε στην αρχαιότητα κάποιο άγαλμα και που επιστέφεται με τρίλοβα τόξα και πλούσια κοσμημένα αετώματα.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument

Photos 20/11/2016 by George Konstantinou




See also

Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus


Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου











No comments:

Post a Comment