Translate

Monday 21 November 2016

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Εξορινού εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου - Church of Agios Georgios Exorinos within the Venetian walls of Famagusta - Cyprus

See also

Πιθανόν να ταυτίζεται με τη νεστοριανή εκκλησία που κτίστηκε στην Αμμόχωστο λίγο πριν το 1360. Αρχικά ο ναός ήταν μονόκλιτος και κατέληγε σε ημικυκλική αψίδα. Ο κεντρικός χώρος καλυπτόταν με σταυροθόλια ενώ η αψίδα με τεταρτοσφαίριο. Ο διάκοσμος της εκκλησίας ήταν περιορισμένος αλλά γενικά ο ναός παρουσίαζε μια αρμονία και απλότητα. Σε μεταγενέστερη φάση ο ναός επεκτάθηκε αφού προστέθηκαν δύο πλάγια κλίτη και ανοίχθηκαν δύο οξυκόρυφα τόξα στο βόρειο και στο νότιο τοίχο της εκκλησίας για να επικοινωνούν μεταξύ τους τα κλίτη.

Η εκκλησία κοσμείτο με τοιχογραφίες, περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί αφού σε κάποια φάση της ζωής του ο ναός χρησιμοποιείτο ως στάβλος. Οι λίγες τοιχογραφίες που σώζονται παρουσιάζουν όρθιους αγίους με συριακές επιγραφές, στοιχείο που υποδηλώνει ότι πιθανόν ο ναός να είναι των νεστοριανών. Σύμφωνα με το Μαχαιρά (Κύπριος χρονογράφος που έζησε από τα μέσα του 14ου αι. μέχρι περίπου τα μέσα του 15ου αι.), το νεστοριανό ναό έκτισε ένας από τους αδελφούς Λαχανεστούρη ή Ουλαχά που ήταν πλούσιοι έμποροι της Αμμοχώστου.
Πηγή http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/0/6D878CF2DACB1208C2257273003A6490?OpenDocument

Photos 20/11/2016 by George Konstantinou




See also

Η Αμμοχώστος εντός των ενετικών τειχών - Cyprus


Η Εκκλησία των Καρμελιτών εντός των ενετικών τειχών της Αμμοχώστου











No comments:

Post a Comment