Translate

Thursday 14 December 2017

Πέρδικα η βασίλισσα του βουνού και του κάμπου μας - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Περιοδικό Hunt & Shoot - Τευχος 28.10.2017


Κείμενο φωτογραφίες Γιώργος Κωνσταντίνου

Η Πέρδικα είναι το πιο όμορφο πουλί από τα θηρεύσιμα είδη στην Κύπρο που με την ομορφιά της έχει εμπνεύσει πολλούς τραγουδοποιούς και ποιητές.
Στην Κύπρο την συναντούμε σε όλα τα υψόμετρα, από παράλιες περιοχές μέχρι και τις πιο ψηλές κορυφές του Τροόδους 
Το κοινό της όνομα είναι Νησιώτικη Πέρδικα και το επιστημονικό Alectoris chukar, το Alectoris είναι το γένος και ανήκουν στην οικογένεια των Φασιανιδών.
Το γένος Alectoris περιλαμβάνει συνολικά οκτώ είδη πουλιών αλλά στην Κύπρο συναντούμε μόνο την Νησιώτικη Πέρδικα.
Τρέφετε με μια ποικιλία τροφών όπως σπόρους, φρέσκα βλαστάρια, χόρτα, ώριμα φρούτα που πέφτουν κάτω από τα δέντρα και με έντομα.
Το καλοκαίρι ψάχνουν την τροφή τους συνήθως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα ενώ τις ζεστές ώρες τις ημέρας παραμένουν κριμένα κάτω από πυκνούς θάμνους και φυλλώματα αναζητώντας δροσιά, ενώ τον χειμώνα κινούνται και τρέφονται κ άθολη την διάρκεια της μέρας.
Την νύκτα συνηθίζουν να κουρνιάζουν σε ψηλά μέρη όπως κορυφές λόφων, και γκρεμνών για να μπορούν εύκολα να αντιλαμβάνονται τυχόν κινδύνους.
Με το πρώτο αμυδρό φως αρχίζουν το γνωστό τους κακάρισμα.
Είναι ομαδικά πουλιά και τα συναντούμε συνήθως σε κοπάδια των πέντε μέχρι είκοσι πουλιών.
Από τον Φεβρουάριο συναντούμε τα πουλιά ανά δύο ζευγαρωμένα καθώς πλησιάζει η περίοδος ωοτοκίας.
Γεννούν νωρίς την άνοιξη από έξη μέχρι δεκαπέντε αυγά στο έδαφος σε φωλιές που φτιάχνουν με λίγα ξερά χόρτα και φτερά μέσα σε πυκνά χόρτα και κάτω από θάμνους.
Κατά την περίοδο ωοτοκίας τα πουλιά έχουν εδαφική επικράτεια και το αρσενικό προστατεύει την περιοχή του δίνοντας σκληρές μάχες με τα άλλα αρσενικά που θα παραβιάσουν την περιοχή του.
Η επώαση διαρκεί είκοσι τρις μέρες ακριβώς και τα μικρά περδικόπουλά σε μερικές ώρες μετά την εκκόλαψη είναι  έτοιμα να ακολουθήσουν την μάνα τους.
Κατά τις πρώτες βδομάδες τις ζωής τους τα μικρά περδικόπουλά έχουν ανάγκη από υψηλή πρωτεΐνη για την ανάπτυξη τους και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με διάφορα έντομα.
Μπορούμε να παρατηρήσουμε την μάνα τους να  σκαλίζει το έδαφος για να αποκαλυφθούν διάφορα έντομα για να τα φάνε τα μικρά.
Πολύ εντυπωσιακή είναι η συμπεριφορά τον μικρών και της μάνας σε περίπτωση που εμφανίζετε κίνδυνος.
Στα μικρά γίνετε κάτι σαν έκρηξη και σε κλάσματα δευτερολέπτου εξαφανίζονται κάπου κοντά, γίνονται ένα με χόρτα και πέτρες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα εντοπίσεις , ενώ η μάνα τρέχει στο έδαφος παριστάνοντάς ότι είναι τραυματισμένη και δεν μπορεί να πετάξει ώστε να αναγκάσει τον θηρευτή να προσπαθήσει να την πιάσει και έτσι να γλιτώσουν τα περδικόπουλά.
Τα μικρά σε ηλικία μιας βδομάδας μπορούν να κάνουν μικρά πετάγματα σε περίπτωση κινδύνου.
Τα μικρά μένουν με τους γονείς τους μέχρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα παίρνουν τον δικό τους δρόμο για να αναπαραχθούν την άνοιξη.
Η πέρδικα έχει πολλούς εχθρούς με τον κυριότερο την αλεπού που αποτελεί μάστιγά τα τελευταία χρόνια με την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού της και κατασπαράσσει αυγά και νεοσσούς καθώς βρίσκονται στο έδαφος.
Επίσης κινδυνεύουν κυρίως τα νεαρά πουλιά από αρπαχτικά πουλιά τα φίδια και την ποντίκα .
Φυσικά όλα αυτά είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας που βοηθά να κρατιόνται οι ισορροπίες.
Μεγάλη καταστροφή στις φωλιές  και στα περδικόπουλα προκαλεί ο θερισμός των σπαρτών καθώς γίνετε την εποχή αναπαραγωγής των πουλιών οπού τα περδίκια αρέσκονται να φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στα σπαρτά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως μαζεύουν περδικόπουλα και αυγά όταν τα συναντήσουν.
Οι  λαθροκυνηγοί και η μη τήρηση του κότα σε περιόδους κυνήγιού.  
Η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκυλιών στους αγρούς την εποχή αναπαραγωγής των περδικιών και όχι μόνο έχει καταστρεπτικές συνέπιες σε αυγά, περδικόπουλά και γενικά σε όλη την πανίδα.
Οι κακές καιρικές συνθήκες κάποτε με ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις συμβάλουν σε μεγάλες καταστροφές  αυγών και νεοσσών όλων των πουλιών.

Ας σεβαστούμε και προστατεύσουμε αυτό το περήφανο και πανέμορφο πουλί για να το χαιρόμαστε για πάντα εμείς και οι επόμενες γενιές και να ακούμε το κακάρισμα του να αντιλαλεί σε κάμπους και βουνά.












No comments:

Post a Comment