Translate

Tuesday 15 May 2018

Οι τζίκλες της Κύπρου (Web TV) - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 3/5/2018

See also
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 3/5/2018

Κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο του Γιώργου Κωνσταντίνου

Τα τσιχλοειδή ανήκουν σε μία πολύ μεγάλη οικογένεια πουλιών τις Κιχλίδες (Turdidae) που τα συναντούμε σε ολόκληρό τον κόσμο. Πολλά από αυτά τα είδη έχουν υπέροχο κελάϊδισμα ισάξιο του αηδονιού. Τρέφονται με μια ποικιλία τροφών όπως σπόρους, σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια, ώριμα φρούτα και ώριμες ελιές.

Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει τον Μάιο. Φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα και θάμνους γεννώντας μέχρι και έξι αυγά.

Είναι αποδημητικά πουλιά και επισκέπτονται την Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι Μάρτιο

Στην Κύπρο συναντούμε έξη από τα είδη αυτά.

Τα είδη αυτά είναι:

Song thrush (Turdus philomelos) Κελαηδότσιχλα , Τζίκλα.

Το ποιο κοινό είδος στον τόπο μας, και την συναντούμε σε όλα τα υψόμετρα ακόμα και σε αυλές σπιτιών, αποτελεί δε το ποιο δημοφιλές είδος κυνήγιού στην Κύπρο. 

Μεταναστεύει μαζικά κυρίως την νύκτα έχοντας ως πυξίδα τα άστρα και το φεγγάρι.

Ξεχειμωνιάζει στην Ν.Ευρώπη και την Αφρική 



Από αργά τον Σεπτέμβριο μπορούμε την νύκτα να ακούσουμε το χαρακτηριστικό κλάμα τους στον νυκτερινό ουρανό που τις βοηθά να κρατούν την συνοχή του κοπαδιού.

Αρέσκεται να τρώει ώριμες ελιές που τις καταπίνει ολόκληρες και μετά την χώνεψη αποβάλλει το κουκούτσι από το στόμα. Τρέφετε επίσης και με τους καρπούς της Δάφνης.


Ωφέλιμα πουλιά για την διασπορά δασικών ειδών καθώς αποβάλλουν τα κουκούτσια τον καρπών που έφαγαν πολύ μακριά από εκεί που τα έφαγαν, ένας από τους τρόπους εποίκισης της Κύπρου με δασικά είδη  αμέσως μετά από την ανάδυση της από την θάλασσα πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια. 

Σημαντικό μέρος της διατροφής της είναι τα σαλιγκάρια που τα χτυπά πάνω σε πέτρες για να τα σπάσει.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω μια συμπεριφορά των πουλιών αυτών σε αιχμαλωσία η οποία δεν αναφέρετε πουθενά. Κάποτε πριν αρκετά χρόνια είχα βάλει μερικές τζίκλες που βρήκα τραυματισμένες σε μεγάλο κλουβί μαζί με άλλα καλλωπιστικά πουλιά και τις είδα αρκετές φορές να αρπάζουν τους νεοσσούς άλλων πουλιών και να τους καταπίνουν. Την είδα να αρπάζει από την φωλιά φιλικουτουνιού τον νεοσσό ο οποίος ήταν πολύ πιο μεγάλος από το κεφάλι της και κατάφερε να τον καταπιεί ολόκληρό.

Δεν αναπαράγετε στην Κύπρο.



Common Blackbird (Turdus merula)  Μαυρόπουλλος, Κότσιφας.

Επίσης κοινό είδος στον τόπο μας, και τον συναντούμε σε όλα τα υψόμετρα, αποτελεί δημοφιλές είδος κυνήγιού στην Κύπρο.

Το κοτσύφι αναπαράγετε στην Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική και τα τελευταία χρόνια αρκετά  ζευγάρια φωλιάζουν στο Τρόοδος, και αυτός ο αναπαραγωγικός αριθμός αυξάνετε συνεχώς.

Ένα ζευγάρι πριν μερικά χρόνια είχε φωλιάσει στο δασικό κολλέγιο στον πρόδρομο πάνω σε μια κερασιά σε ύψος τρία μέτρα, στεκόμαστε από κάτω και το πουλί που καθόταν στα αυγά του δεν έδειχνε να ενοχλείτε καθόλου από την παρουσία μας.


Το ώριμο αρσενικό έχει μαύρο χρώμα με κίτρινο ράμφος ενώ το θηλυκό έχει χρώμα σκούρο καφέ.

Πολλοί κυνηγοί λόγο διαφοράς του χρώματος αποκαλούν το αρσενικό Μαυρόπουλο ενώ το θηλυκό Mαυρότζικλα πιστεύοντας λανθασμένα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη.


Redwing (Turdus iliacus) Κοκκινότσιχλα , Κοτσινότζικλα.

Επίσης κοινό είδος στον τόπο μας, και τον συναντούμε σε όλα τα υψόμετρα, αποτελεί δημοφιλές είδος κυνήγιού στην Κύπρο.

Ελαφρός μικρότερη από την κοινή τζίκλα με κοκκινωπό χρώμα κάτω από τις φτερούγες που είναι περισσότερο ορατό όταν το πουλί πετά.

Αναπαράγεται στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Ασία και διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη και την ανατολική Ασία. Δεν αναπαράγετε στην Κύπρο.



Fieldfare (Turdus pilaris) Κεδρότσιχλα ,Τρυγονότζικλα.

Σταχτί χρωμα στο μπροστινό πάνω μέρος της ουράς και σταχτί κεφάλι, στήθος με σκουρόχρωμες κηλίδες.

Την συναντούμε συνήθως σε κοπάδια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδου και σπάνια σε πεδινές περιοχές.


Έρχεται στην Κύπρο στα μέσα Νοεμβρίου. Μεγάλος αριθμός έρχεται στην Κύπρο μετά από βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη.

Αναπαράγεται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και βόρεια Ασία. Δεν αναπαράγετε στην Κύπρο.


Mistle thrush (Turdus viscivorus) Τσαρτσάρα , Γερακότσιχλα, Τριζάρα, Δενδρότσιχλα.

Σταχτοκαφέ σώμα με πολλές στρογγυλές κηλίδες στο στήθος και την κοιλιά.

Την συναντούμε συνήθως και αυτή σε κοπάδια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδου και σπάνια σε πεδινές περιοχές. Έρχεται στην Κύπρο στα μέσα Νοεμβρίου. Μεγάλος αριθμός έρχεται στην Κύπρο μετά από βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη.

 Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια και δυτική Ασία. Δεν αναπαράγετε στην Κύπρο.

Πολλοί κυνηγοί στην Κύπρο την αποκαλούν και αυτήν Τρυγονότζικλα.


Ring ouzel (Turdus torquatus) Χιονοκότσυφας, Βουνότζικλα.

Σχετικά σπάνιο πουλί για τον τόπο μας και το συναντούμε στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Έχει περίπου την ίδια συμπεριφορά με το κοτσύφι.

Αναπαράγεται στην κεντρική Ευρώπη. Φτιάχνει την φωλιά του σε θάμνους και ανάμεσα σε πέτρες.   Δεν αναπαράγετε στην Κύπρο.

Τα τσιχλοειδή χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγοστεύουν στον τόπο μας, και η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται διότι τα πουλιά αυτά αναπαράγονται τρείς ακόμα και τέσσερις φορές τον χρόνο.

Ένας από τους κυριότερους λόγους τις δραματικής μείωσης των πουλιών αυτών είναι το ανελέητο κυνήγι που δέχονται τα είδη αυτά καθώς δεν υπάρχει κότα δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός στον κάθε κυνηγό πόσα πουλιά να θηρεύσει, επίσης η παράνομη θήρευση με ξόβεργα , δίκτια , μιμητικές συσκευές και παγίδες όπου αποδεκατίζουν τα πουλιά κατά χιλιάδες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για την μείωση των πουλιών είναι και η παρατεταμένη ανομβρία που μαστίζει τον τόπο μας.


Και επειδή σέβομαι την φύση και μιλώ πάντα με την λογική, μετά από αυτή την δραματική μείωση αυτών των πουλιών θα έπρεπε να μπει κότα στο κυνήγι τους η ακόμα να απαγορευτεί το κυνήγι για μερικά χρόνια ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα πουλιά αυτά να ανακάμψουν. Επιτέλους οι αρμόδιοι που δίνουν μέχρι τώρα τις ευλογίες τους σε αυτή την νόμιμη ανελέητη σφαγή αυτών των πουλιών να βάλουν ένα τέλος και να προστατεύσουν την φύση και τα πουλιά αυτά, έχουν υποχρέωση και καθήκον να το κάνουν.

Η φωτογραφία με τα νεκρά πουλιά αναρτήθηκε στο φ/β το 2015 και είναι αποτέλεσμα νόμιμου κυνηγιού από 3 άτομα μέσα σε μια μέρα στην Κύπρο, μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της εγκληματικής οικολογικής καταστροφής που δέχονται τα πουλιά αυτά, τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά. Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε μια ευρωπαϊκή και πολιτισμένη χώρα με τις ευλογίες του κράτους;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.


No comments:

Post a Comment