Translate

Tuesday 17 October 2017

Απίστευτο: Πολύ πιθανόν νέο σπάνιο είδος φιδιού στην Κύπρο - - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 16/10/2017

See also


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.10.2017

Το χρώμα του είναι γκρίζο προς μπεζ και το κεφάλι του μαύρο. Ζει σε πετρώδη εδάφη, κρύβεται κάτω από πέτρες, σε σχισμές και κυρίως ζει μέσα στο χώμα.

Όλα έχουν ξεκινήσει το 2013 όταν ο γνωστός Αυστριακός μόνιμος κάτοικος Κύπρου Snake George, Hans-Jorg Wiedl ειδικός στα ερπετά, είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε νέο είδος φιδιού για την Κύπρο.
Ο Hans είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Αμφίβια και Ερπετά της Κύπρου.
Συγκεκριμένα έχει ισχυριστεί ότι βρήκε ένα φίδι στην περιοχή της Πάφου, το οποίο δεν είναι καταγραμμένο στην Κύπρο και δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα από κανέναν.
Μετά τον ισχυρισμό του, ο λειτουργός του Τμήματος Δασών Χάρης Νικολάου τον επισκέφτηκε για να μάθει περισσότερες πληροφορίες, καθώς και να δει από κοντά το φίδι το οποίο ο Hans-Jorg Wiedl είχε συλλάβει και το είχε στο σπίτι του.
Του έδωσε μερικές πληροφορίες, αλλά όταν ο αρμόδιος λειτουργός θέλησε να πάρει δείγμα DNA για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διερεύνηση του όλου θέματος, προς μεγάλη του έκπληξη άκουσε τον Hans να του λέει ότι δεν του το επιτρέπει.

Το φίδι που βρήκε ο Hans. Φωτογραφίες Χάρης Νικολάου:


 Μόνο τρεις
Του επέτρεψε όμως να βγάλει τρεις φωτογραφίες του φιδιού τις οποίες σας παρουσιάζω.
Ο Hans ζήτησε μάλιστα και ένα χρηματικό ποσό για να συνεχίσει τις έρευνες του με την ελπίδα να βρει και άλλα όπως είπε, αλλά φυσικά δεν του το έδωσαν.
Ο Hans έχει επίσης εκφράσει παράπονα ότι η κυβέρνηση δεν τον στήριξε, αλλά όμως αυτός είναι που πρώτος αρνήθηκε να δώσει το δείγμα DNA που του ζήτησαν.
Το είδος αυτό του φιδιού ζει σε χώρες της Μέσης Ανατολής και το δείγμα DNA θα βοηθούσε στη σύγκρισή του με αυτά και πολύ πιθανόν να αποτελεί ακόμα ένα ενδημικό είδος της Κύπρου, λόγω της απομόνωσής του στο νησιώτικο περιβάλλον.
Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ανεύρεσης νέων ειδών ένα και μόνο δείγμα δεν αποτελεί απόδειξη. Για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για νέο είδος πρέπει να γίνει ταυτοποίηση με DNA,να γίνει έρευνα, να ανευρεθούν και αλλά άτομα και μετά να καταχωρηθεί ως νέο είδος.
Το θέμα τότε είχε σχολιαστεί και πολλοί είπαν ότι ο Hans είπε ψέματα για λόγους εντυπωσιασμού και άλλοι είπαν ότι το φίδι ήταν κατοικίδιο κάποιου που το έφερε από το εξωτερικό και του είχε ξεφύγει.
Και για να είμαι ειλικρινής ούτε και εγώ πίστεψα αυτόν τον ισχυρισμό.

Το φίδι που βρήκε ο Hans. Φωτογραφία Χάρης Νικολάου


Δεν έχει δηλητήριο
Το φίδι αυτό ονομάζεται black-headed dwarf snake ή Black-headed ground snake και επιστημονικά Rhynchocalamus barani η αλλιώς Rhynchocalamus melanocephalus, δεν έχει δηλητήριο και ανήκει στην οικογένεια Colubridae, όπως και το κοινό μας θερκό.
Συγκαταλέγεται στην κόκκινη λίστα των προστατευόμενων ειδών (IUCN Red List of Threatened Species), καθώς κινδυνεύει με αφανισμό και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο είδος.
Είναι μικρό σε μέγεθος φίδι και τα ενήλικα δεν ξεπερνούν τους 30 πόντους σε μήκος. Το φίδι που βρήκε ο Hans είχε μήκος περίπου 11 πόντους.
Το χρώμα του είναι γκρίζο προς μπεζ και το κεφάλι του μαύρο.
Ζει σε πετρώδη εδάφη, κρύβεται κάτω από πέτρες, σε σχισμές και κυρίως ζει μέσα στο χώμα, και λόγω του μεγέθους του είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τρέφεται κυρίως με έντομα.
Υπάρχει στη Συρία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Καύκασο και Αρμενία.
Δεν έχει δοθεί άλλη συνέχεια σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα και ο Hans όπως φαίνεται δεν βρήκε δεύτερο δείγμα, μέχρι που στις 4/10/2017 συνέβη κάτι το συνταρακτικό.
Το δεύτερο δείγμα βρέθηκε και ο Hans επιτέλους δικαιώθηκε.
Μου ήρθε μήνυμα στο twitter από κάποιον άγνωστό μου βρετανό τουρίστα, ο οποίος παραθερίζει στην Πάφο με το όνομα Dave nics.
Ο Dave μου έστειλε δύο φωτογραφίες που έδειχναν να κρατά στο χέρι του ένα μικρό φιδάκι και με ρωτούσε αν ξέρω να του πω τι είδος φιδιού είναι.
Προς μεγάλη μου έκπληξη αναγνώρισα το φίδι που βρήκε ο Hans.
Σε διάφορες ερωτήσεις μου ο Dave μου είπε ότι το φίδι είχε πέσει μέσα στην πισίνα και δεν μπορούσε να βγει. Το έβγαλε έξω από το νερό και κρατώντας το στο χέρι του έβγαλε τις δύο φωτογραφίες που βλέπετε και μετά το ελευθέρωσε.
Όταν του εξήγησα πώς έχουν τα πράγματα ο Dave έτρεξε στο σημείο που το άφησε ελεύθερο, αλλά το φίδι δυστυχώς είχε γίνει καπνός.

Το φίδι που βρήκε ο Dave Νics. Φωτογραφίες Dave Νics:


 Η ύπαρξη του σπάνιου αυτού φιδιού
Με τα πιο πάνω γεγονότα είναι σίγουρο πλέον ότι η ύπαρξη του σπάνιου αυτού φιδιού στην Κύπρο είναι γεγονός.
Φυσικά αυτό για να επισημοποιηθεί χρειάζεται χρόνος, και όπως είπα πιο πάνω πρέπει να ανευρεθούν και άλλα δείγματα του φιδιού αυτού, να γίνει ταυτοποίηση DNA, να γίνει μια ολοκληρωμένη έρευνα και μετά να γίνει μια επίσημη ανακοίνωση από τους αρμοδίους που θα ανεβάσει τον αριθμό των φιδιών τις Κύπρου από οκτώ σε εννέα.
Είναι εκπληκτικό ότι ακόμα αναφέρονται νέα είδη χλωρίδας και πανίδας σε ένα νησί όπως η Κύπρος. Νέα είδη εντόμων, φυτών, ερπετών ακόμα και θηλαστικών.
Είναι γνωστό ότι το 2004 έχει ανακαλυφθεί νέο είδος τρωκτικού στην Κύπρο, ο κυπριακός ποντικός (Cypriot mouse - Mus cypriacus) (Cucchi et al., 2006) και μάλιστα είναι ενδημικό είδος της Κύπρου. Αποτελεί δε το πρώτο θηλαστικό ζώο που ανακαλύφθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και εκατό χρόνια.
Ενδημικό είδος της Κύπρου σημαίνει ότι το είδος αυτό ζει στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Όλα αυτά αποδεικνύουν και αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τη σπάνια και θαυμαστή βιοποικιλότητα που έχουμε στον τόπο μας, η οποία αποτελεί τη φυσική μας κληρονομιά και πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού.

 fanigeorge@hotmail.com


Χάρτης εξάπλωσης του φιδιού black-headed dwarf snake.

No comments:

Post a Comment