Translate

Wednesday 29 November 2017

Αυτά είναι τα πέντε ομορφότερα αποδημητικά πουλιά της Κύπρου - Του Γιώργου Κωνσταντίνου - Εφημερίδα πολίτης 26/11/2017

See also

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 26.11.2017

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί (μαζί με τα αποδημητικά) περίπου 410 είδη πουλιών, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο, με νέες καταγραφές.
Κάθε είδος πουλιού έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά διαθέτοντας απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων στο φτέρωμα, καθώς και τη δική του ξεχωριστή ικανότητα, πολλά διακρίνονται για τις αλιευτικές τους ικανότητες, άλλα για το πολύ γρήγορο πέταγμά τους και τις κυνηγετικές τους ικανότητες, άλλα ότι μπορούν να συλλαμβάνουν έντομα στον αέρα, να μεταναστεύουν ταξιδεύοντας απίστευτες αποστάσεις και άλλα διακρίνονται για το υπέροχό τους κελάηδημα.
Αυτή η απίστευτη ποικιλία χρωμάτων που διαθέτουν τα πουλιά έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση χιλιάδων παρατηρητών και φωτογράφων αγρίων πουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Κύπρο επίσης υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι αγρίων πουλιών και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί ξένοι παρατηρητές και φωτογράφοι πτηνών επίσης επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο για να δουν τη μεγάλη ποικιλία πουλιών που συναντάμε στον τόπο μας κυρίως την εποχή της αποδημίας των πουλιών.
Ανάμεσα στους μανιώδεις φωτογράφους και κινηματογραφιστές πουλιών είμαι και εγώ, περνώντας ατελείωτες ώρες στη φύση απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή. Πολύ παλιά δυστυχώς υπήρξα κυνηγός σκοτώνοντας αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλο λάθος έκανα σκοτώνοντας την ίδια τη φύση.
Πιστέψτε με η απόλαυση είναι πολύ μεγάλη να επιστρέφεις στο σπίτι από μια εξόρμηση φέρνοντας μαζί σου υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο πουλιών αντί για σκοτωμένα άψυχα πουλιά. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλοι κυνηγοί.
Από όλα τα πουλιά που έχω συναντήσει στις εξορμήσεις μου τα πέντε αποδημητικά είδη που παραθέτω πιο κάτω έχουν ξεχωριστή θέση για μένα λόγω της απίστευτής τους ομορφιάς.

Bee-eater (Merops apiaster) Μελισσοφάγος
Οι μελισσοφάγοι είναι πολύχρωμα αποδημητικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Μεροπίδες (Meropidae) και επισκέπτονται τον τόπο μας το φθινόπωρο από τη Ν. Ευρώπη και Ασία κατευθυνόμενοι προς Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν και το αντίθετο την άνοιξη.

Μερικοί πληθυσμοί από αυτά τα πουλιά την άνοιξη μένουν στον τόπο μας και αναπαράγονται. Φωλιάζουν σε χαλαρές όχθες ποταμών και δρόμων σκάβοντας πολύ βαθιές τρύπες μέχρι και 1,5 μ. Γεννούν μέχρι και επτά λευκά αβγά που επωάζουν και το θηλυκό και το αρσενικό. Τρέφονται με έντομα όπως ακρίδες, μέλισσες, σφήκες, πεταλούδες και διάφορα άλλα είδη εντόμων που τα συλλαμβάνουν πάντα εν πτήσει. Επίσης εν πτήσει πίνουν και νερό από λίμνες.
Πρόκειται για προστατευόμενο πτηνό αλλά πέφτει θύμα ασυνείδητων κυνηγών που στήνουν καρτέρι και τα αποδεκατίζουν κατά εκατοντάδες, καθώς τα πουλιά μετακινούνται σε μεγάλες ομάδες.

Αλκυόνη

Alcedo atthis (Common kingfisher) Αλκυόνη
Οι αλκυόνες είναι επίσης πολύχρωμα αποδημητικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Αλκυονίδες (Alcedinidae) και επισκέπτονται τον τόπο μας το φθινόπωρο και πολλές ξεχειμωνιάζουν εδώ. Φωλιάζουν την άνοιξη σε τρύπες κοντά σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες και γεννούν μέχρι επτά λευκά αβγά. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας. Τρέφεται με μικρά ψάρια και υδρόβια έντομα.

Παραμονεύει πάνω από το νερό και όταν αντιληφθεί το θήραμα καταδύεται στο νερό και το πιάνει με το μεγάλο της ράμφος. Μπορεί να καταδυθεί μέχρι 25 πόντους βάθος. Τη συναντούμε σε ποταμούς, λίμνες, λιμνάζοντα νερά και στη θάλασσα.


European Roller (Coracias garrulus) Κράγκα - Χαλκοκουρούνα
Η Χαλκοκουρούνα γνωστή στην Κύπρο ως Κράγκα είναι πουλί αποδημητικό με έντονο γαλάζιο και μπλε χρώμα και ανήκει στην οικογένεια Κορακιίδες (Coraciidae). Επισκέπτεται την Κύπρο αργά την άνοιξη από την Αφρική όπου και ξεχειμωνιάζει.
Φωλιάζει στον τόπο μας φτιάχνοντας τρύπες σε όχθες ποταμών, δρόμων, κουφάλες δέντρων και σε φυσικές τρύπες σε γκρεμούς . Γεννά μέχρι πέντε λευκά αβγά. Τρέφεται με έντομα, αρθρόποδα, μικρά ερπετά και κάποτε μικρά τρωκτικά. Συνηθίζει να κάθεται κάπου ψηλά, εποπτεύοντας την περιοχή για τα θηράματά της. Πολλές φορές και αυτά τα πουλιά πέφτουν θύματα των ασυνείδητων κυνηγών.


Τη συναντούμε κυρίως σε ανοικτές πεδινές εκτάσεις και ξεχωρίζει από μακριά λόγω του έντονου γαλάζιου και μπλε χρώματός της.


European Robin (Erithacus rubecula) Κοκκινολαίμης
Ο Κοκκινολαίμης είναι μικρό αποδημητικό πουλί και ανήκει στην οικογένεια Μυιοθηρίδες (Muscicapidae) που μας επισκέπτεται το φθινόπωρο και ξεχειμωνιάζει στον τόπο μας. Διακρίνεται από το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που ξεκινά από τον λαιμό και καταλήγει στο στήθος και από το υπέροχο έντονο κελάηδημά του.


Αναπαράγεται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και γεννά μέχρι έξι αβγά που επωάζει μόνο το θηλυκό. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, αράχνες και φρούτα.
Είναι πουλί με εδαφική επικράτεια και όταν κάποιο άλλο πουλί του δικού του είδους εισβάλει στην περιοχή του γίνονται σκληρές μάχες. Τον συναντούμε σε δάση, πάρκα, αυλές σπιτιών και όπου έχει πυκνή βλάστηση.


Bluethroat (Luscinia svecica) Γαλαζολαίμης
Ο Γαλαζολαίμης είναι μικρό αποδημητικό πουλί σχετικά σπάνιο και επισκέπτεται τον τόπο μας το φθινόπωρο κατά το ταξίδι του από Ευρώπη για την Αφρική όπου και ξεχειμωνιάζει και ανήκει στην οικογένεια Muscicapidae.
Έχει το ίδιο μέγεθος με τον κοκκινολαίμη και διακρίνεται από το λαμπερό μπλε που ξεκινά από τον λαιμό του και καταλήγει στο στήθος του. Αναπαράγεται φτιάχνοντας τη φωλιά του σε πυκνή βλάστηση κοντά σε νερά. Γεννά μέχρι πέντε πρασινωπά αβγά. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας


Τρέφεται με έντομα και σκουλήκια που πιάνει κοντά σε όχθες ποταμών και λιμνών όπου και τον συναντούμε. Πρόκειται για ακριβοθώρητο πουλί καθώς είναι κρυμμένο πάντα μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Επικοινωνία - fanigeorge@hotmail.com


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και είναι φυσιοδίφης ερευνητής της κυπριακής βιοποικιλότητας. Φωτογράφος και κινηματογραφιστής αγρίας ζωής και πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας φυσικής κληρονομίας και βιοποικιλότητας της Κύπρου. Με ακούραστη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας.


No comments:

Post a Comment