Translate

Monday 9 November 2015

Εκκλησία Αγίου Επικτήτου στο χωριό Άγιος Επίκτητος της επαρχίας Κερύνειας - Church, Agios Epiktitos at Agios Epiktitos village of Keryneia district, Cyprus.

Μετά το θάνατο του Αγίου, το ιερό του σώμα τάφηκε μέσα στην σπηλιά όπου ασκήτεψε. Επίσης, το νέο-ιδρυθέν χωριό πήρε το όνομα Άγιος Επίκτητος προς τιμήν του Αγίου. Η σπηλιά μέσα στην οποία ασκήτεψε ο Άγιος Επίκτητος υπάρχει μέχρι και σήμερα σύμφωνα με μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων και αποτέλεσε και την πρώτη εκκλησία του χωριού πριν κτιστεί πιο μεγάλη. Το σπήλαιο είναι σαν κατακόμβη ή υπόγειος νεκρικός θάλαμος, που κτίστηκε με το υπόγειο σκάλισμα του βράχου. Το ασκητήριον του Αγίου Επικτήτου είναι προσιτό μέσω μιας κυλινδρικής σκάλας. Στο τέλος της σκάλας στο πάτωμα του σπηλαίου υπήρχε μια πηγή που χρησιμοποιείτω από τον Άγιο Επίκτητο για ύδρευση καθώς επίσης και για διατήρηση μιας μικρής σοδειάς. Μέσα στη σπηλιά υπάρχει το πέτρινο κρεβάτι του Αγίου καθώς και μια πέτρα που μοιάζει με κεφάλι και χρησιμοποιόταν από τον Άγιο Επίκτητο σαν μαξιλάρι. Στη γωνιά βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου Επικτήτου. Το σπήλαιο ανασκευάστηκε σε εκκλησία κατά τα τέλη του 12ου αιώνα μετά Χριστόν. Το 1856, σύμφωνα με το βιβλίο "Ιστορική Κύπρος" του Ρούπερτ Γκάννις, ("Historical Cyprus" of Rupert Gunnis,) η εικόνα του Αγίου Επικτήτου μεταφέρθηκε από το σπήλαιο-εκκλησία εις την εκκλησία που είχε χτισθεί πάνω από το σπήλαιο. 

Η Κατεστραμμένη Εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο κατεχόμενο χωριό μας, έχει μετατραπεί πρόσφατα σε μουσουλμανικό Τέμενος.
Πηγή http://kypros.org/Occupied_Cyprus/epiktitos/greek/history.htm

Photos 1/11/2015 by George Konstantinou
Photos 12/6/2016 by George Konstantinou

No comments:

Post a Comment