Translate

Sunday 28 February 2016

Εκκλησία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στο χωριό Δάλι - Agios Antronikos and Athanasios Churche at Dali Village - Cyprus

See also
Στο κέντρο της πόλης του Ιδαλίου εκεί που βρισκόταν παλαιότερα το πρώτο σχολείο και το κοιμητήριο, βρίσκεται η Εκκλησία των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας, η οποία κτίστηκε το 1841  χρησίμευε ως ο επίσημος ιερός ναός του Ιδαλίου, πριν το κτίσιμο της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Ο ναός, όπως μαρτυρείται σε επιγραφή του βόρειου τοίχου, εγκαινιάστηκε << Επί Σωφρονίου αρχιερέως την 24η Οκτωβρίου το 1893>>.

Ο Ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις άοκνες προσπάθειες του Παπαχρύσανθου Οικονόμου,(θείου του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη) για την ανέγερση, τον καλλωπισμό και τη συντήρησή του. Ο ίδιος ο Παπαχρύσανθος, επιστατούσε δηλαδή των εργασιών, ενώ, για την ολοκλήρωση του έργου κατέβαλε ο ίδιος το πόσο που υπολειπόταν. Στην είσοδο μάλιστα, πάνω από την αψίδα σώζεται μικρό ανάγλυφο, το οποίο παριστάνει μάλλον τον Παπαχρύσανθο, με καλογερίστικο σκουφί και ράσο.

Το τέμπλο, είναι εξαίρετης τέχνης, λαξευμένο με διάφορες παράστασεις και ανάγεται στα 1864. Αρκετές από τις εικόνες του τέμπλου αγιογραφήθηκαν από μαθητές του Ιωάννου Κορνάρου, ενώ ο Χριστός και η Παναγία από τον Βαρνάβα Σταυροβουνιώτη. Επίσης, μερικές εικόνες ακολουθούν την τέχνη της μονής του Αγίου Ηρακλειδίου. Στο Ιερό διασωζόταν σε καλή κατάσταση χαλκοτυπία της Παναγίας του Κύκκου η οποία βρίσκεται σήμερα, στο Μουσείο της Ι. Μ. Κύκκου.

Στον βόρειο επίσης τοίχο, κάτω από μια μεγάλη αψίδα, μέσα στο εσωτερικό του Ναού, εκεί που ήταν αγιογραφημένη μια μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, υπήρχε δίπλα, στην αριστερή γωνία, άλλη μια εικόνα που έδειχνε ένα γονατιστό ιερέα με την επιγραφή: « {....} μη παύση ικετεύων υπέρ εμού του δούλου σου» και μια άλλη: «Eύξασθε Αρχιστράτηγε υπερ του δούλου σου Χρυσάνθου Οικονόμου της κώμης ταύτης. 1856». Αργότερα έγινε μια δεύτερη τοιχογραφία από πάνω,με τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ.

Ο ναός γιορτάζει κάθε 9 Οκτωβρίου και τελείται στο χώρο θρησκευτική πανήγυρις.
Πηγή http://www.dali.org.cy/en/2010-02-18-13-58-31/2010-02-18-14-07-52/174-2011-01-02-15-36-57

Photos 28/2/2016 by George Konstantinou









No comments:

Post a Comment