Translate

Sunday 28 February 2016

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο χωριό Δάλι - Panagia Evagkelistria Churche at Dali Village - Cyprus

See also
Η εκκλησία άρχισε να κτίζεται το 1908/1910 και ολοκληρώθηκε το 1944/1948. Εξωτερικά φέρνει στο Ναό του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, γιατί πρωτομάστορας και στις δύο εκκλησίες ήταν ο Γιακουμής Παύλου από την Κοντέα, ο οποίος είχε συμβουλευτεί, όσον αφορά τα σχέδια, το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Παρότι χρησιοποιείται ήδη στην Κύπρο το τσιμέντο, στην Παναγία Ευαγγελίστρια όπως και στον Χρυσοσώτηρα της Ακανθούς, δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω της ψηλής τιμής του και προτιμήθηκε αλεσμένη σκόνη από κεραμικά και άλλα υλικά.

Εξωτερικά είναι ένα οικοδόμημα άψογο αισθητικά και μεγαλοπρεπές, με υπερυψωμένα καμπαναριά, μεγαλοπρεπή τρούλο, τέσσερα καμαρωτά τόξα και ημικυκλική εξωτερική αψίδα στην πρόσοψη.  Τα μακρόστενα παράθυρα, κυρίως στο τύμπανο του τρούλου, ρυθμίζουν τη διάχυση του φωτός με τρόπο τέτοιο, που δημιουργείται στο εσωτερικό ένα παιχνιδιάρισμα χρωμάτων και να επιτυγχάνεται παράλληλα μια υψιτενής κατάνυξη.

Ο Ναός είναι σταυρεπίστεγος πεντάτρουλος, με τρία κλίτη, τριώροφος (δύο γυναικωνίτες), κτισμένος με παραδοσιακή πέτρα. Βόρεια και νότια, υπάρχουν κλιμακοστάσια που οδηγούν στους γυναικωνίτες και στις καμπάνες, οι οποίες είναι φτιαγμένες στην Αλεξάνδρεια και χτυπούν σε διαφορετικό τόνο.
Ο Ναός στο εσωτερικό του, χωρίζεται σε: νάρθηκα, τον κυρίως Ναό και το Ιερό Βήμα, ενώ υπάρχουν διακοσμημένες κολώνες με κιονόκρανα, που τεμαχίζουν ισομετρικά το χώρο (τέσσερις υποβαστάζουν τον τρούλο και άλλες δύο το Ιερό Βήμα, δύο υποβαστάζουν τους γυναικωνίτες και το επιστήθιο του τοίχου).  Το εξαιρετικής τέχνης εικονοστάσι, το προσκυνητάρι και το δεσποτικό θρόνο, φιλοτέχνησε ο ξυλογλύπτης κ. Χρύσανθος Κ. Ταλιαδώρος, ενώ οι εικόνες αγιογραφήθηκαν από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.  Στην εκκλησία, διασώζονται αρκετά κειμήλια από δωρεές κατοίκων της περιοχής. Από το 2010 άρχισε και η τοιχογράφηση της εκκλησίας με δωρεές.

Η Εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου· ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Πηγή http://www.dali.org.cy/en/2010-02-18-13-58-31/2010-02-18-14-07-52/48-2010-02-18-09-27-31

Photos 28/2/2016 by George Konstantinou




No comments:

Post a Comment